Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пеньо Ненов, кмет на Бяла: Има драстичен ръст на покупките на имоти в Бяла

| обновено на 26.05.22 в 16:37
6
инж. Пеньо Ненов
Снимка: Сияна Спиридонова

Наблюдава се тенденция все повече хора да търсят спокойствието на по-малките населени места. Категорично това важи и за варненската община Бяла. От Ковид пандемията насам и въвеждането на дистанционния начин на работа от вкъщи допринася още повече за отдалечаването от големите градове. Това разказа в интервю за Радио Варна инж. Пеньо Ненов - кмет на община Бяла.

Какъв е животът в Бяла след 2-годишната Ковид пандемия? Увеличава ли се търсенето на имоти в малката морска община и защо е предпочитан градът за почивка, предимно от семейства? Отговорите на тези и още въпроси, чуйте от интервюто в прикачения звуков файл:

Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове. Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажни ивици с пясъчни дюни.

През летния сезон курортът е притегателен предимно за семейства с деца.

Драстично увеличен е ръстът на покупките на жилищни имоти в Бяла от 2 години насам, коментира Пеньо Ненов.  Градоначалникът обясни, че данъчните постъпления от инвестициите на хората, които купуват имоти в града, спасяват бюджета на общината по време на кризи.

По официални данни населението на община Бяла заедно с четирите села е около 3 200 души, но в действителност са много повече.

"Определено се стараем да посрещнем един много хубав и силен сезон за нашата община. Надяваме се да е такъв, въпреки войната, която се разразява наблизко разстояние до нас. През последните 15 години придобихме слава на семеен туризъм, спокоен, които все повече се харесва на хората.", обясни още Ненов. 

Вече има направени резервации за предстоящия летен сезон в местата за настаняване в Бяла. Броят им обаче не е толкова висок, какъвто е бил преди години.

Очаква се за лятна почивка в града да пристигнат предимно българи, датчани и германци.

Бяла - перла в короната на Черноморието

БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата библиотека в Бургас отвътре

Арх.Жечев: Конкурсът на Община Варна за нова сграда на библиотеката беше спечелен от проект, който не отговаряше на обявените условия

Сградата на библиотеката в Бургас, проектирана от варненски архитекти, спечели награда на Европейската комисия. Проектът на обновената сграда, на арх. Делян Жечев и арх. Любка Ситронова, спечели наградата на публиката в конкурса на Европейската комисия REGIOSTARS 2023 , в съревнование с 228 кандидатури от цяла Европа. Ние спечелихме конкурса с..

публикувано на 29.11.23 в 12:13

Земеделските производители се обявиха срещу продажбата на държавни земи

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обяви против предложението за продажба на 20% от държавният земеделски фонд. Това коментира за Радио Варна новият изпълнителен директор - Живко Живков, който е бивш директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Според него още със старта на своята работа Управителният съвет..

публикувано на 29.11.23 в 08:00

Покана от Красимир Машев за "Кални бани"

Красимир Машев e eмблематична личност във Варна. Преминал е през закалката на вътрешното министерство като криминалист, редактор в авторитетното издателство "Георги Бакалов". Известен поет-сатирик, с утвърдено място и име в българската сатира. Автор на документалната поредица "Свидетели на времето", на "Антология на българската епиграма". Книги за..

публикувано на 28.11.23 в 07:30

Johan Längquist (CANDLEMASS): Да летя по света, за да изнасям концерти – това е привилегия

Интервю с Johan Längquist (CANDLEMASS) CANDLEMASS е от онези групи, които постоянно сменят вокалистите си. И въпреки това винаги звучат убийствено. Днес зад микрофона е гласът от иконичния „Epicus Doomicus Metallicus” – албумът, променил екстремната музика. Johan Längquist става постоянна част от CANDLEMASS през 2018 година и вече има два албума..

публикувано на 27.11.23 в 08:30

Готова ли е Варна за нова визия и за сняг през зимата?-питаме кмета

Имаме пълна готовност за справяне с последиците от снеговалежа, който се очаква и във Варна през уикенда. Това заяви за Радио Варна кметът на града Благомир Коцев. Той обясни,че снегопочистването ще се осъществява от фирмата, с която общината има договор за почистването на район  „Аспарухово“:

публикувано на 25.11.23 в 11:54
Победителят в конкурса за 2022 г.- Димана Рашева, 9 г. от Варна

Зимните празници идват - рисувайте, деца!

В навечерието на Рождество Христово и Нова Година, Радио Варна организира своя традиционен конкурс за детска рисунка. Тази година темата е  „Коледна приказка”.   Това е осмата поредна година, в която медията приканва всички деца на възраст от 6 до 16 години да ни изпратят свои произведения.  Очакваме детските творби до 30 ноември 2023 г...

публикувано на 24.11.23 в 11:10

Anomaly Circles - музика за разходка в себе си

Денислав Анастасов е музикант и продуцент от Варна. Завършва Националното училище по изкуствата "Добри Христов" със специалност пиано, след което се отправя към Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, за да продължи с изучаването на тонрежисура. Музикалното продуциране навлиза в живота му, след като се присъединява към..

публикувано на 24.11.23 в 06:20