Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пеньо Ненов, кмет на Бяла: Има драстичен ръст на покупките на имоти в Бяла

| обновено на 26.05.22 в 16:37
6
инж. Пеньо Ненов
Снимка: Сияна Спиридонова

Наблюдава се тенденция все повече хора да търсят спокойствието на по-малките населени места. Категорично това важи и за варненската община Бяла. От Ковид пандемията насам и въвеждането на дистанционния начин на работа от вкъщи допринася още повече за отдалечаването от големите градове. Това разказа в интервю за Радио Варна инж. Пеньо Ненов - кмет на община Бяла.

Какъв е животът в Бяла след 2-годишната Ковид пандемия? Увеличава ли се търсенето на имоти в малката морска община и защо е предпочитан градът за почивка, предимно от семейства? Отговорите на тези и още въпроси, чуйте от интервюто в прикачения звуков файл:

Бяла се намира на границата между Варненска и Бургаска област, почти на равно разстояние от областните градове. Бреговата ивица на общината се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажни ивици с пясъчни дюни.

През летния сезон курортът е притегателен предимно за семейства с деца.

Драстично увеличен е ръстът на покупките на жилищни имоти в Бяла от 2 години насам, коментира Пеньо Ненов.  Градоначалникът обясни, че данъчните постъпления от инвестициите на хората, които купуват имоти в града, спасяват бюджета на общината по време на кризи.

По официални данни населението на община Бяла заедно с четирите села е около 3 200 души, но в действителност са много повече.

"Определено се стараем да посрещнем един много хубав и силен сезон за нашата община. Надяваме се да е такъв, въпреки войната, която се разразява наблизко разстояние до нас. През последните 15 години придобихме слава на семеен туризъм, спокоен, които все повече се харесва на хората.", обясни още Ненов. 

Вече има направени резервации за предстоящия летен сезон в местата за настаняване в Бяла. Броят им обаче не е толкова висок, какъвто е бил преди години.

Очаква се за лятна почивка в града да пристигнат предимно българи, датчани и германци.

Бяла - перла в короната на Черноморието

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Клетка за пеперуди - сблъсък на консерватизма с човечността

Атанас Атанасов поставя на варненска сцена „Клетка за пеперуди“. Премиерата на пиесата  е в края на септември. Режисьорът разказва за различията с филма „Клетка за птици” и възприемането на нови ценности в наши дни. Ние правим тази пиеса, този спектакъл в малко по-различно време, казва Атанасов. Време, което е по-актуално сега. Темата е от..

публикувано на 07.07.22 в 10:09
Проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова, дпн: Публичният сектор не се управлява с агресия

Проф. Милена Стефанова, доктор на политическите науки, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" коментира политическата ситуация, мандата за съставяне на ново правителство, коалиционната култура и перспективата за евентуални нови предсрочни избори. „Публичният сектор не се управлява с натиск, трябва да се управлява с диалог” каза проф. Милена..

обновено на 06.07.22 в 13:03

Johan Längquist (CANDLEMASS): "Продължавайте да мечтаете"

Интервю с Johan Längquist (CANDLEMASS, екс- JONAH QUIZZ) През 1986 излиза „Epicus Doomicus Metallicus”. В онази година едва ли някой си е представял, че този албум ще промени екстремната музика и ще се превърне в неин крайъгълен камък. А и стъпвайки на наследството на BLACK SABBATH , ще изведе дуум метъла на едно по-„комерсиално”..

обновено на 06.07.22 в 12:57

Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER): "Днес повече от всякога се нуждаем от надежда"

Интервю с Chris Boltendahl (GRAVE DIGGER) През 1980 година в Германия са създадени GRAVE DIGGER. 42 години по-късно групата е все още активна, издава албуми и прави концерти. И съвсем скоро ще видим GRAVE DIGGER на фестивала „Wolf Fest Вълчата пътека” край Челопеч. Тевтонците ще излязат преди дуум кралете CANDLEMASS и блек зверовете MAYHEM...

публикувано на 05.07.22 в 15:51

Красимир Костов: Липсват полицаи по улиците, защото вършат работата на други институции

На 5 юли служителите на МВР отбелязват своя професионален празник. В последните години на този ден се говори предимно за проблемите, с които се сблъскват работещите в системата на вътрешното министерство. И сега те не са никак малко. Лошият сграден фонд, служебните облекла, отливът на служители, които напускат работа. Според Красимир Костов,..

публикувано на 05.07.22 в 08:58

Художникът Васил Василев: За да рисуваш, трябва да си научен да гледаш

На 23 юни варненският художник Васил Василев откри самостоятелна изложба в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна. Колекцията представя около двайсет платна живопис, създадени от 2017 г. насам, като повечето са нови работи, рисувани през..

обновено на 04.07.22 в 09:43
Васко Начев

Енергиен експерт прогнозира високи цени на природния газ тази и следващата години и нормализация на пазара през 2024-а

Една трета от природния газ, необходим за икономиката на България, вече е осигурена с дългосрочния 25-годишен договор с Азербейджан.  За обзорното предаване на Радио Варна енергийният експерт Васко Начев допълни, че що се отнася до втечнения газ, който пристига от САЩ и запълването на останалите 2/3, те се изпълняват в спешен порядък, без..

публикувано на 02.07.22 в 14:47