Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да вдигне ветото за Република Северна Македония до края на юни

Андрей Гюров
Снимка: БГНЕС
Българското вето върху преговорите за еврочленство на Република Северна Македония няма да бъде вдигнато до края на месеца, каза пред БНР председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров. Така той коментира твърденията, че Франция, чието председателство на Европейския съюз изтича през юни, ще предложи гаранции, в замяна на които София да даде зелена светлина за начало на преговорите.

“Вдигането на ветото зависи от конкретни действия и гаранции от страна и на Европа, и на Северна Македония. Ако има такава промяна в позицията, тя трябва да стане след общо решение на парламента - в коалицията и дори извън коалицията, и евентуално в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност”, коментира депутатът. Според него въпросът не трябва да бъде подлаган на референдум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37