Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот и кариера в България – възможно ли е?

Снимка: bulgariawantsyou.com

Българските емигранти биха се завърнали в родината си, ако за това работи цялото общество – около мнението се обединиха участниците в дискусията "Демографията няма цена", която е част от целодневния форум "Живот и кариера – защо в България", организиран в София Тех парк от инициативата Bulgaria Wants You ("България те иска"). Форумът е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Хората, които не са в България, са направили свой съзнателен избор, заявявайки: "Тук за мен не става и отивам да се реализирам другаде", коментира министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, самият той живял в емиграция. Възможните решения той вижда в осигуряването на данъчни облекчения и по-добри условия за многодетните семейства, както и в създаването на регистър на българите в чужбина, чрез който държавата ще знае как и в какви области сънародниците ни по света биха могли да работят за страната си.

"Когато ние превърнем България в място, където можеш да живееш достойно, да бъдещ лекуван нормално, да образоваш децата и себе си, да имаш работа, която ти носи удовлетворение и преди всичко – където няма корупционна среда и дребен рекет, който да те кара да се чувстваш нищожен в ръцете на администрацията, тогава тази вълна от емигрирали българи сама ще се обърне. Същевременно, ние трябва да си дадем ясна сметка, че България трябва да стане притегателен център, магнит за имиграция на всеки, който иска да живее добре – и за украинци, и за руснаци, и за германци, и за италианци. Всеки, който иска да живее добър здравословен живот в страна с прекрасни четири сезона, красива природа, "читав" бизнес, ниски данъци, развита индустрия, добро образование – всичко онова, с което си мислим, че можем да се похвалим някой ден, неговото място е тук."

Даниел Лорер

35 % от българите по света са готови да се завърнат в родината си, показва социологическо проучване, направено преди старта на платформата "Bulgaria Wants You" през 2020 г. За да го направят, обаче, са необходими промени в мисленето и в законодателството, така че да се гарантират по-добрите условия на живот.

Включвайки се в дискусията, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев постави въпроса не е ли по-разумно придобиването на българско гражданство да бъде обвързано с ангажимента на хората, желаещи това, да работят в България.

"Български паспорти или карти за българи, по примера в Полша? Ако са български паспорти, защо нямаме 100 000 граждани на Северна Македония, които са с български паспорти на пазара на труда у нас? Т.е. не е ли по-добре да се издава карта за българи на българските диаспори по света, с която те да могат да пребивават и да работят в България три-пет години, а след това, когато обикнат родината, да получат и паспорти".

В отговор на Васил Велев, вицепрезидентът Илияна Йотова, която отговаря за издаването на указите за придобиване на българско гражданство, посочи, че от 2017 г. досега близо 26 000 граждани на Северна Македония са станали български граждани, по произход. И допълни:

"Да, една голяма част от тях не са в България. Може би са в собствената си страна, но повечето сигурно са на европейския трудов пазар. Това е така, защото на този пазар те намират по-добрите условия и по-добрите работодатели. По-добри са условията като заплащане, като осигуровки и като перспектива. Що се отнася до въпроса карта за работа или гражданство, вижте, това е право на всекиго, който иска да бъде български гражданин, независимо дали по произход или по другите клаузи на закона. Отдавна съм радетел за това да имаме полския вариант. Впрочем, Полша не издава карти за работа само заради това, че даден гражданин е от полски произход. За полските граждани в чужбина там е разработена цялостна политика от облекчения и не се издава само трудова карта. И аз мечтая да има същото нещо и за нашите сънародници някой ден".

Илияна Йотова

Форумът в София Тех парк продължава с кариерно изложение и лекторска програма, представяща възможностите за развитие в България чрез опита на успешни бизнес организации.

Снимки: bulgariawantsyou.com, стоп кадри



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10