Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Бърдаров: Трябва да променим философията на образователната ни система

Политиката към българските общности по света е ключова за увеличаване на дела на младото активно население у нас

Снимка: БГНЕС

Демографската криза в България отдавна предизвиква дискусии в обществото. И въпреки че всяка власт идва с обещания за преодоляване на обезпокоителната тенденция, досега резултатите будят по-скоро тревога и усещане за безсилие. Георги Бърдаров, писател и университетски преподавател, е сред обществениците, които от години са ангажирани в търсене на решение на проблема. Според него, страната ни е изправена пред два големи демографски проблема – високата смъртност и острия дефицит на младо активно население. „Именно в тази насока трябва да вложим усилията си чрез система от комплексни мерки“ – категоричен е Бърдаров и допълва:

„За мен първата крачка е много конкретна – това е радикална реформа в образователната система. Ако ние демотивираме младите хора на ниво средно училище и висше, значи в България те няма смисъл да останат и няма как да ги накараме това да се случи. А имаме образователна система, в която работят чудесни специалисти. Но нейната философия е свързана с една отминала индустриална национална епоха, тя не е релевантна на съвременния свят. И тази реформа трябва да започне, но не с промяна на учебните програми и изменения във висшето образование. Тук става дума  за смяна на философията на системата. И веднага давам конкретен пример: финландската образователна система, благодарение на която, Финландия, от една от най-бедните губернии на Русия, днес е просперираща държава. Тази система е път и изход от демографската криза у нас“ – категоричен е Георги Бърдаров.

Въпреки че България се нарежда на едно от първите места в Европа по брой университети на глава на население, страната ни е в дъното на класациите по брой на висшисти. Според последното проучване на Евростат, което обхваща младите хора между 25 и 35 години, става ясно, че само около 33% от българите са продължили образованието си в университет и са го завършили успешно. Средно за Европа дипломи имат над 40 на сто от гражданите. Тази тенденция според Бърдаров се дължи на демографията. Просто няма достатъчно млади хора и местата в университетите ни са повече отколкото са зрелостниците. Той е убеден, че сред решаващите стъпки за увеличаване на дела на младото активно население у нас е и имиграционната политика:

„На първо място това е насочването към българските общности зад граница и едва след това от други страни. А ние имаме голяма диаспора – както традиционната диаспора, така и напусналите страната след 89 год. Дали е утопия или не, дали ще се върнат тези хора? Аз обикалям постоянно Европа покрай книгите, които пиша, и виждам една истинска любов и носталгия към България и умерено желание тези хора да се завърнат, ако видят подобрени условия за нормален живот. И ако работим в тази посока това е възможно. Но обещанията на властите не вършат работа, трябва да има конкретни мерки. Трябва да погледнем и глобалната картина. Западна и Южна Европа все повече ще се пренатоварва от демографски натиск, идващ от Африка и Азия. В един момент България, с тези уникални природо-климатични условия и с този демографски вакуум, който се получава, ще се превърне в привлекателно място. Нещо повече – аз предвиждам, и то е много смело, че след 20-на години тук ще идват и чужденци  от Европа, които ще искат да живеят и да работят заради добрите условия“ – казва Бърдаров.

В по-краткосрочен план обаче, държавата трябва да осигури  благоприятни условия на младите хора. „А това включва по-добра жизнена среда, реформа на образователната и здравната система, условия за инвестиции. Но без ускорено повишаване на доходите,  всъщност няма как да се получи“ – заключава Георги Бърдаров.


    


Още от категорията

Варненско утро

В понеделник ще е топло, на места с кратки дъждове

Около полунощ валежите, които се развиват на места, ще спрат и до сутринта ще е предимно ясно. Утре ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места главно в Северозападна България ще превали краткотраен дъжд...

публикувано на 07.08.22 в 18:10
Катастрофа на пътя път Русе – Велико Търново

Повдигнаха обвинение на турския шофьор на катастрофиралия румънски автобус

Окръжната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем турския шофьор на румънския автобус, катастрофирал в събота на главния път Русе – Велико Търново. При инцидента загинаха четирима души, а осем бяха ранени. В понеделник прокуратурата ще..

публикувано на 07.08.22 в 15:53
Сапьори взривиха мина край плажа в Царево

Унищожиха противопехотна мина край плажа в Царево

Военноморските сили реагираха на два сигнала за открити невзривени боеприпаси по българското Южно Черноморие. Тази сутрин противопехотна мина беше унищожена край централния плаж на Царево. Всеки момент се очаква да бъде възстановен достъпът до плажа...

публикувано на 07.08.22 в 11:41