Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Първи Фестивал на обредния хляб край Дунава

Събитието разказва за традиционната култура на старото местно население, наречено “хърцои”

4
Снимка: РИМ-Русе

На 25 юни, сред руините на средновековната крепост Чѐрвен край Русе ще се проведе първият Фестивал на обредния хляб, организиран от Регионалния исторически музей в града. Участниците ще покажат обредни хлябове, които са неизменна част от старинните ни обичаи – сватбени, великденски, за Гергьовден, Еньовден, Трифон Зарезан. 


Идеята е да бъдат споделени технологии за приготвяне на хляб, съхранени в практиката на две етнографски групи, които населяват този край на България.

"Организираме фестивала на обредния хляб в един от обектите на Регионален исторически музей-Русе, като за нас това е добра възможност да съчетаем няколко практики" – посочи пред Радио България Искра Тодорова, уредник в РИМ-Русе и един от организаторите на фестивала:

"Червен е известен туристически обект и това е още една възможност да оживим това място. Намира се сред красива природа, много живописна с меандрите на река Русенски Лом. Много романтично изглежда. 


От друга страна хърцоите – старо местно население, не са много познати в сравнение с други етнографски групи в България, като шопите например. Това е и една от целите на фестивала – да представим тяхната традиционна култура. Както и на кáпанците – още една интересна етнографска група. Спряхме се на обредните хлябове, защото те са много важна част от обичаите. За нас, българите, хлябът е еманация на прехрана. До такава степен, че като казваме: "Хляб яде ли?" или: "Изкарва си хляба", имаме предвид храната, прехраната като цяло. Интересно е, че и в днешно време, въпреки че традиционните практики доста са се редуцирали, дори да не правим всичко както са го правили преди сто години, хлябът остава устойчив елемент от всяка обредна трапеза."

Във фестивала, който е с конкурсен характер, са заявили участие десет институции – читалища, пенсионерски клубове, както и деца от един социален дом, които ще покажат различни кулинарни техники, научаваме от г-жа Тодорова. Тя разказва и за характерните особености на обредните хлябове в тази част на България:


"Може би има малки разлики в празничните практики, в сравнение с другите фолклорни региони. Все още е запазен спомен за Карамановден – празник в чест на биволите, който не се среща в другите области. Но по същество обредните хлябове имат една и съща функция и предназначение – те са основна част от обредната трапеза. Българският етнограф Димитър Маринов е описал обичая "Пазене на квас" в Русенско, който се среща сред старото местно население в няколко селища в около крайдунавския град. Той е оставил и огромна сбирка с рисунки на пластичната украса. Нашият музей разполага със забележителна колекция гипсови отливки на обредни хлябове – повече от сто. Надяваме се групите, които ще участват на фестивала да покажат някои от липсващите в тази сбирка. И да ни ги предоставят след конкурса, за да можем да направим гипсови отливки за фонда на музея."

Снимки: Facebook /@museumruse, Facebook /@medievalcherven

По публикацията работи: Иван Петров

Галерия

Още от категорията

В Копривщица започва най-големият празник на българския фолклор

Участниците в дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица са над 6500 , стана ясно на пресконференцията ден преди началото. На 5, 6 и 7 август, на шестте сцени в живописната местност Войводенец, ще се..

публикувано на 05.08.22 в 10:40

Българските занаяти се крепят на последни издихания

Традиционните български занаяти векове наред са се предавали от баща на син, от майстор на калфа. А произведенията, излезли от сръчните ръце на посветилите им се, не спират да удивляват с дълговечност и вложена душа. Но днес, за съжаление, почти..

публикувано на 02.08.22 в 12:40

Фестивалът на етносите в Котел се радва на небивал успех

В парк „Изворите“ край Котел за шести път Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим представя многообразието на бита, културата и фолклора на различните етноси в региона , както и пъстротата и сръчността на котленските килимарки, втъкана в..

публикувано на 30.07.22 в 17:12