Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти създават авторска модна линия с образи от картини

Снимка: Facebook / @FASHIONxNBU

В периода след 1565 година ни пренася колекция "Пролет-лято 2022" на първия университетски моден лейбъл FASHIONxNBU, създаден от студенти и преподаватели в Експерименталното художествено ателие по мода на Нов български университет в София. Тя е вдъхновена от картината "Жътва" на фламандския ренесансов художник Питер Брьогел Стария.

Посланието за завръщане към спокойствието и затопляне на емоциите е предадено чрез много щампи с елементи от картините на живописеца, кожени детайли и бродерии. С изключение на принтовете, всичко е изработено на ръка, а стремежът към нулев отпадък води и до геометрични кройки на дрехите и влагане на остатъчните материали в направата на множество аксесоари.


Устойчивата мода определено е на мода по света, а вече и у нас, посочват дизайнерите. "Течението започна преди няколко години и набира все повече скорост. Това е една от най-доходоносните индустрии, но и една от най-замърсяващите", посочи пред БНР гл. ас. Стефания Темелкова.

Снимки: Facebook / @FASHIONxNBU


По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

обновено на 26.08.24 в 19:41
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31