Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Господинов разкрива скритите послания на българските банкноти

Снимка: личен архив, БНР-Бургас

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена "В пукнатините на канона". Разделена на две части, книгата прави дисекция на някои от по-непопулярните произведения на български класици като Христо Ботев, Пейо Яворов и Никола Вапцаров. Втората част авторът посвещава на темите за тъгата, спомените, паметта. Именно те го провокират да изследва изключително детайлно последните български банкноти, които продължават да са в обращение днес. Трудът му е забележителен, тъй като писателят успява да проучи посланието на увековечените върху банкнотите текстове и защо са избрани именно те.

"Всеки от нас носи в джоба си по една антология, която, уви, е най-рядко и малко четената" – споделя Георги Господинов. Подобно изследване на платежно средство, което е част от ежедневието ни, е изключително полезно, особено на фона на приближаваща се замяна на българската валута с евро. Върху банкнотите на общоевропейската валута обаче, личностите са заменени с образци на европейското наследство – архитектурни паметници и мостове.

Още от категорията

Изложба с керамика от Чехия гостува в Бургас

Изложбата на известния чешки дизайнер на изделия от порцелан и керамика Роман Шедина остава част от културната програма на Чешкия център в България. След гостуването си в София, тя може да бъде разгледана и в Бургас до края на август. Експозицията е..

публикувано на 07.08.22 в 08:10

Созопол е сцена на Фестивал за куклен и площаден театър

До 10 август в черноморския град Созопол се провежда четвъртото издание на Международeн фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Наред с българските участници има и театрални групи от Испания, Португалия и Италия. Освен в Созопол,..

публикувано на 06.08.22 в 06:10

Спирки на градския транспорт в София грейват със забележителности от различни държави

11 спирки на градския транспорт в София се сдобиха с нова визия. Те са част от инициативата “ Изкуство за дипломация ” (“Art4Diplomacy”) на талантливата Петя Илиева, която превърна конструкциите им в изложбено пространство с архитектурни..

публикувано на 03.08.22 в 15:38