Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Снимка: Яна Момчилова

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири.

На 6 август походът завършва в Рилския манастир.  

Началото

След разгрома на полско-унгарския крал Владислав Варненчик при Варна през 1444 г. българските земи окончателно остават под османска власт. В тези най-тежки времена българските първенци успяват да измолят чрез сръбската принцеса Мария, жена на султан Мурад II, да възстановят унищожения Рилски манастир и да пренесат там мощите на покровителя на българския народ. Пренасянето се превръща в първата общобългарска акция на единение и християнска вярност.

Снимки: holypath.eu
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Изглед към град Прилеп

Димитър Талев, Прилеп и прилепчани

Около рождената дата на бележития български писател Димитър Талев (1-ви септември) българските медии повдигнаха въпроса за съдбата на неговия дом в град Прилеп. За измеренията в съвременна Северна Македония на Талев и неговото наследство..

публикувано на 20.09.22 в 13:25
Фигурата на ген. Владимир Вазов увенчава паметника на Плевенската дивизия

В Плевен се преклониха пред героите от Дойран

В Плевен се преклониха пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия по повод 104-та годишнина от Дойранската битка. Мемориалът е на мястото, където през есента на 1915 г. за фронта заминават..

публикувано на 18.09.22 в 15:58

Християните почитат Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Църквата почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и християнските добродетели, чиито имена носят те. София (мъдрост) и трите й дъщери изповядвали вярата си в Христос открито, затова и император Адриан ги подложил на..

публикувано на 17.09.22 в 10:47