Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Външно министерство настоява руското посолство да оттегли нотата си

Въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от Москва и ако е необходимо ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин

| обновено на 01.07.22 в 19:00
Снимка: МВнР

Днес, 1 юли 2022 г., преди обяд, по настояване на руската страна, във външното ни министерство се проведе среща между министъра на външните работи Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Елеонора Митрофанова. По време на разговора, министър Генчовска представи българската позиция, с искането руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г. 

За състоялата се среща ще бъдат информирани с нарочно писмо министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание и Администрацията на Президента. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от Москва и ако е необходимо ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин. Коментарът е по повод нотата на руския посланик в България и изявлението ѝ, че ще предложи на руското външно министерство да бъде закрито посолството на Русия в България, заради отказа на премиера в оставка Кирил Петков да отмени решението за изгонване на руски дипломати. По думите на руския посланик, закриването на руската дипломатическа мисия неизбежно ще доведе до закриване и на българската в Москва.

Петков призова руските власти да не се съобразяват с искането на Митрофанова, а БСП предложиха Народното събрание да задължи премиера да спре временно решението за изгонване на руските дипломати и правителството да възстанови диалога с Русия.

.
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Генерал Марк Мили

Русия е изгубила стратегически войната в Украйна още с нейното започване

В четвъртък сутринта на 17 ноември отново е обявена въздушна тревога над цяла Източна и Централна Украйна . Около 8 часа са нанесени 4 руски ракетни удари срещу областния център Николаевск, съобщи ръководителят на военната администрация Виталий..

публикувано на 17.11.22 в 09:28

Най-важната задача пред настоящия парламент е съставянето на правителство

В рамките на консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев се срещна с представители на групата "БСП за България". В началото на..

публикувано на 16.11.22 в 17:02

НАТО ще разследва полския ракетен инцидент

На ниво посланици НАТО ще обсъди създадената заплаха срещу полската територия, след като ракета падна в полска ферма близо до Украйна и уби двама цивилни . Варшава заяви, че не е нужно да се задейства член 5 от договора на НАТО за колективна..

публикувано на 16.11.22 в 09:11