Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украйна

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия и Швеция ще подпишат на 5 юли протоколите за присъединяване към НАТО, съобщиха от централата на Алианса в Брюксел. След руската агресия в Украйна двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да изпълняват политическите, правните и военните задължения, свързани с членството, се казва в изявлението. След подписването започва процеса на ратификация на присъединяването от 30-те държави в пакта.

Лидерите на страните от Г-7, търсят възможности за износ на така нужното украинско зърно от Украйна "в по-малки количества" през р. Дунав, съобщи в британският парламент премиерът Борис Джонсън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че преговарят с Турция и ООН за износа на зърно. „Много е важно някой да гарантира безопасността на корабите. От наша страна ние не губим време и работим по различни пътища, както железопътни, така и речни, за износ и всеки ден увеличаваме износа", подчерта президентът.

750 млрд евро ще струва възстановяването на Украйна, изчисли премиерът Денис Шмигал в изказване пред голяма донорска конференция в Лугано. Само щетите по инфраструктурата са над 100 млрд. евро, заяви Шмигал.

С изключение на минимални украински настъпления край Харков и Херсон няма съществени изменения на фронтовата линия. Украинските сили системно атакуват и унищожават руските складове с боеприпаси и военна логистика. Русия обвини украинците, че са атакували цивилни цели в руските градове Белгород, в Курск и в окупирания Донецк, предаде ВВС.


Още от категорията

Стево Пендаровски

Президентът на РСМ пристига за откриването на интерконектора с Гърция

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне на 1 октомври в София за откриването на интерконектора между България и Гърция, на което са поканени и други политически лидери от района, стана ясно от негово интервю за ТВ 24...

публикувано на 17.09.22 в 14:35
Президентът на Украйна Володомир Зеленски в град Изюм

В масовите гробове край Изюм има доказателства за зверства, твърди украинският президент

В масовите гробове, открити близо до освободения наскоро от руска окупация град Изюм, има доказателства за извършени зверства, оповести украинският президент Володимир Зеленски. Във видео по темата той твърди, че са намерени стотици тела на хора,..

публикувано на 17.09.22 в 09:19

Дори папата определи военната помощ за Украйна като морално допустима

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни. Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм с екзекутираните от руските..

публикувано на 16.09.22 в 08:50