Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Културно-исторически маршрути в Хасково и околностите

7
Снимка: visithaskovo.com

Хасково е врата към Източните Родопи, които пък изобилстват с познавателни маршрути по следите на миналото. Но преди да се отправите в околностите, ви препоръчваме да се разходите из самия град, който се гордее със своя обновен център – потънали в зеленина паркове, фонтани, красиви сгради. Не случайно през 2011г. той бе обявен за най-зеления град на България.


Но Хасково е известен най-вече като града на Богородица. Близо 33-метровата фигура на Дева Мария, държаща Младенеца в ръце, беше издигната през 2003 г. на хълма Ямача - едно от първите възвишения на Източните Родопи. Великолепната скулптура може да се види от всяка точка на града и е вписана в книгата на Световните рекорди на Гинес като най-високия монумент на Богородица с Младенеца в света. До него е изградена изящна камбанария, от която се открива главозамайваща гледка към града и околностите. „Камбаните й са произведени в камбанолеярна "Велеганов“ – една от най-старите в България. Два пъти в деня тя оглася Хасково със своя кристален звън“ – казва Митра Тодорова от ТИЦ-Хасково.

Паметник на завистта

Докато се разхождате из центъра, ще видите още един "уникат“ - единственият в света паметник на завистта. Той заклеймява широко разпространената черта по нашите географски ширини и е издигнат изцяло с дарения. Красивата скулптура представлява човешка фигура, разперила криле от пера в устрем да полети. В нея обаче са се вкопчили две костеливи ръце в опит да пречупят полета й към небесата.

Какво още можем да видим в града на Богородица? – питаме.

Може да бъде посетен Регионалният исторически музей, който има 5 много интересни експозиции – от археология до най-нова история и етнография – обяснява ни Митра Тодорова от ТИЦ-Хасково и още: –  Може да посетите Паскалева къща - уникален образец на възрожденската архитектура, която представя преминаването от селски към градски бит на заможните жители на града. Но имаме и други красиви възрожденски къщи, които оформят един малък квартал. Имаме също две много интересни църкви.“

Паскалева къща

В района на Хасково потъваме в прегръдката на планината с нейните обли възвишения и разпръснати по тях следи от древни култури. Край село Александрово археолозите попадат на уникална находка - гробница от IV век пр.н.е. с удивителни стенописи, която обаче е била ограбена още в древността. Перфектно копие на гробницата можете да разгледате в съседство, и по-точно в сградата на Музейния център "Тракийското изкуство в Източни Родопи“, който съхранява богати експозиции, свързани с живота и бита на древните ни предци.

Музейния център „Тракийското изкуство в Източни Родопи“

"Най-много следи от своята епоха траките са оставили точно в този район. Това са скални ниши, шарапани, олтари, жертвеници и много други скални сакрални места, всяко от които има своята интересна история. В Музейния център е изложено златно съкровище, открито в Сакар планина от 4500-4000 г. пр. Хр. Накитите са аналогични на предметите от Варненския некропол и са сред най-старото обработено злато в света. Но това, което изумява, е изработката му. Златните елементи имат дупчици, толкова миниатюрни, че през тях може да мине само конски косъм. С каква техника са боравели предците ни, за да могат да окачват тези златни парички по накитите, до ден днешен остава загадка“- казва Митра Тодорова.

Крепостта „Свети Дух“

На малко възвишение край курортното селище Минерални бани, са разпилени останките от крепостта "Свети Дух“ , възникнала през II век, на мястото на съоръжение от римско време. Твърдината е била обитавана в продължение на близо 1000 години. В наши дни, в центъра на някогашната крепост, е издигнат съвременен параклис.

Храм „Успение Богородично“

Близо до село Узунджово пък може да разгледате храма "Успение Богородично“ – най-голямата селска църква в България и някогашно средище на един от най-големите търговски панаири в пределите на Османската империя.

Вижте и публикацията ни за природния феномен Каменните гъби в района на Източните Родопи:

Снимки: ТИЦ-Хасково, haskovo.net, Музейния център "Тракийското изкуство в Източни Родопи“

По публикацията работи: Марта Рос

Галерия

Още от категорията

В Стара Загора обсъждат бъдещето на поклонническия туризъм в България

Форум на тема "Поклонническият туризъм в България – перспективи за развитие" ще се проведе днес в Стара Загора. Акцентът ще бъде поставен върху привличането на туристи в уникалния за страната ни Музей на религиите в Стара Загора, в който са показани..

публикувано на 27.09.22 в 06:15
Белоглав лешояд

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда , става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът..

публикувано на 26.09.22 в 05:25

В Пампорово отчитат ръст на записванията за новия ски сезон

Нарастват ранните записвания за зимния сезон в Пампорово от български и чужди туристи, обяви Мариан Беляков, изп. директор на курорта. Повишеният интерес от туроператори и индивидуалните резервации опровергава прогнозите за проблем при..

публикувано на 21.09.22 в 13:02