Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха втората българо-гръцка газова връзка

| обновено на 08.07.22 в 14:25
Снимка: БГНЕС

В град Комотини премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков присъстваха на откриването на Междусистемната газова връзка Гърция – България - IGB. В церемонията участва и енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

„Този момент е важен за Балканите и за Европа, защото не е просто пускане на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България“, каза Мицотакис.  

Тръбата, свързваща газопреносните мрежи на двете страни, е дълга 182 км., с капацитет до 3 млрд. куб. м. газ на година и с потенциал за увеличаване на преноса до 5 млрд. куб. м. Съоръжението е свързано и с бъдещия газов терминал в Александруполис, от който България притежава 20%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13

Еврокомисията ще проведе информационни кампании за въвеждането на еврото у нас

Служебният вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова, зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони подписаха в Люксембург Споразумение за партньорство между Еврокомисията и България за..

публикувано на 12.04.24 в 12:03