Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Лавчев: С гъдулката изразявам душата си

Снимка: Вилияна Шопова

Изкуството на именития ни инструменталист се отличава с изключителната си чувствителност, а благородният глас на неговата гъдулка докосва непознати душевни дълбини. Знаково е прозвището му "Митко Лавчев – плачещата гъдулка".

Роден в южния ни град Харманли, той още от дете следва и усъвършенства музикалното си дарование, наследено от семейството и рода. Гъдуларската техника и изящното звукоизвличане приема по време на обучението си в НУФИ "Филип Кутев" – Котел от своя преподавател Минчо Недялков, който с гордост го е признавал за най-добрия си ученик. Следват университетските години в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив, които ознаменува и с първа награда на Конкурса за млади таланти в Чирпан (1977 г.). 

Димитър Лавчев обогатява творческия си потенциал с участията си в концерти, свири на сватби в партньорство с кларинетиста Иво Папазов и колеги от прочутите тракийски оркестри, с музиканти от АНПТ "Тракия" – Пловдив. Автор е на фолклорни творби и аранжименти, а първите си записи прави в БНР – Пловдив. Основател и ръководител е на камерната формация "Харманлийска тройка", гъдулар е и в инструменталната група "Българи", с която концертира по света, дългогодишен солист е на ОНМ на БНР.

Димитър Лавчев наскоро закръгли 70-ата си годишнина, която го връща в свидните спомени назад във времето, които започват с неговите учители:

"Те имат голям принос. С респект си спомням за учителите, за Владимир Владимиров, директор на училището в Котел. По-късно се появи и училище в Широка лъка, израснаха таланти, но ние бяхме пионерите. Най-важен за развитието ми беше Минчо Недялков. Освен техническите възможности, от него прихванах и хубавия тон. Той "разказва" с гъдулката си, по-сладък тон от неговия не съм чувал. Един музикант първо трябва да усети душата си, после да усети инструмента и заедно да "разказват" с въображение за света. Това е в основата на майсторството."

Сбъдната мечта за Димитър Лавчев е постъпването му през 1983 г. в ОНМ на БНР, където е концертмайстор до пенсионирането си. Нееднократно застава и зад диригентския пулт при студийни записи на радио състава. Като солист и композитор той остави стилен звукозаписен репертоар за фонда на Националното радио.

"Това беше за мен завоевание – да вляза в състав от майстори, който с помощта на Коста Колев и други големи имена израсна в чудесен оркестър. Имах невероятни преживявания по време на записи. Имаше такива майсторски изсвирвания в отсвири и интермедии, примерите са много. Сега доста съм впечатлен от училищата, школите, където преподавателите имат прекрасни ученици с големи възможности. Отворен съм към всички млади, с радост бих споделил това, което съм научил. Моята препоръка е да отворят душата си за музика. Да не търсят само печалбата, а да знаят, че няма по-голяма от това да усетиш, че "говориш" с душата си, че "рисуваш картини" с музиката си."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15