Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна сложи на пауза живота на вестника на бесарабските българи

33 години "Роден край" е прозорец към културата и традициите на сънародниците ни там

Снимка: ua-bg.com

Войната, която бушува в Украйна вече почти половин година, изправи Европа пред редица решения и избори, отлагани с години, промени съдбата на милиони на европейския континент. Повече от 7 млн. са бежанците, напуснали Украйна от началото ѝ, сочат данни на Агенцията за бежанците на ООН към началото на месец юни. Регистрираните у нас украински бежанци от началото на войната са малко над 110 000, като към началото на юни, у нас се намират 78 289 души. Каква част от тях са бесарабски българи обаче няма данни, но знаем, че техният брой в Украйна е между 250 и 500 000. Общността е призната от Украйна, разполага с представители в местната власт, както и със свой печатен орган – вестник "Роден край". Той се разпространява чрез абонамент и достига до всяка точка на Украйна.

Дора Костова

"Вестникът започна да излиза още през 1989 година. От тогава до началото на войната в Украйна на 24 февруари тази година, издаването му не е спирало. Финансирането за него беше осигурено изцяло от Украйна, но войната спря всичко" – разказа ни главният му редактор Дора Костова. Срещнахме се с нея по време на първото ѝ пристигане в България от началото на военните действия. Последният брой на вестника е отпечатан на 19 февруари и запечатва обществените трептения преди сблъсъка, както и събития от културния живот на българската общност в Украйна:

"Вече се очакваше, че е възможно да има война, но ние до последно не вярвахме. В редица училища бяха организирани митинги, в които призоваваха за мир. Със специална статия отбелязахме и Международния ден на родния език, който честваме в Украйна на 21 февруари. Засегнахме и темата с Трифон Зарезан в страната.

Празникът Трифон Зарезан в Болград

Разказахме историята на Петър Габе – евреин, преселник от днешна Украйна, превърнал се в активен обществен деятел, публицист, баща на поетесата Дора Габе."

И това сякаш хич не е случайно – историята на този човек вероятно може да послужи като пътеводна светлина в пътя на множество украинци, намерили убежище от войната в България. Роден под името Пейсах Габе в Елисаветград, Херсонска губерния, той става учител по математика, учи английски, немски и френски, а по-късно се захваща със земеделие. В началото на Руско-турската Освободителна война става част от опълченците. През 1884 година, заедно с жена си Екатерина, се преселва в Добруджа, след гоненията над евреите в Русия, започнали след възцаряването на император Александър Трети. През 1891 приема българско поданство и сменя името си от Пейсах на Петър. Следват години на стопански подем, които го превръщат в най-богатия чифликчия в България.

Семейство Габе. В центъра – Петър и Екатерина Габе, от ляво надясно: Боян Пенев, Дора Габе, Сеня Габе, Бела Габе и Спиридон Казанджиев

Макар да спира вестника, Дора Костова продължава да помага на нуждаещи се българи и украинци. Те я търсят с молба за съдействие, свързано с емиграцията им към България и други европейски страни.

"Редакцията на вестника в Одеса се превърна в пункт за социална помощ. Личният ми телефон пък продължава да бъде "гореща линия" за въпроси, свързани с евакуацията и процедурите в отделните държави. Оказвахме и продължаваме да оказваме психологическа помощ на всички, които ни потърсят на място или по телефон."

И това ще продължи, докато ситуацията в Украйна позволи на екипа на Дора Костова отново да издава вестник "Роден край". Междувременно изданието беше представено в специална експозиция в Народното събрание, посветена на българските медии зад граница, които, по данни на Българската телеграфна агенция, към настоящия момент са 45 в 22 държави.

Снимки: личен архив, ua-bg.com, Регионална библиотека "Дора Габе" - Добрич
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27