Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горешляците – дълго чакан Празник на здравето в район Банкя

Снимка: БНР

Софийският район Банкя отбелязва тази година своите Празници на минералната вода и дълголетието „Горешляци 2022“ с богата културна програма.

Самите празници Горешляци са на 15,16 е 17 юли, но програмата в парка-емблема на Банкя "Ротондата" започна в аванс с лятно кино под звездите и концерт на Детския хор на БНР. В програмата е включена и специална среща на дълголетниците от район Банкя и близките села с кмета Рангел Марков.

Ключов момент в празника е отслужването на Божествена Света литургия и водосвет за здраве в местния храм "Св. Кирик и Юлита", който по традиция е на 15 юли от 9 часа.

В събота жителите и гостите на района ще станат свидетели на XIII-ия Авто-ретро парад с маршрут от съседното село Иваняне до парк „Кестените“ в Банкя.

Централно място е отредено и на художествените занаяти, а централната улица е превърната в "Алея на занаятите", организирана с участието на Регионалната занаятчийска камара – София. На същото място на 16 и 17 се организира и "Алея на производителя".

Съставил: Гергана Манчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15