Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усетете енергията на местността Рупите в полите на Кожух планина

Снимка: visitpetrich.bg

България е благословена с редица енергийни места, разпръснати из най-живописните кътчета на страната ни. Едно от тях е местността Рупите в полите на изгаснал вулкан, недалеч от град Петрич в Югозападна България.

Районът е известен с лечебните си минерални извори още от римско време, както и с невероятно красивата си природа, недокосната от човешка ръка. Това е единственото място в България, където могат да се наблюдават всичките четири вида костенурки по нашите земи и почти всички видове змии. Високо в небето пък прелитат 201 вида птици, тъй като оттук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците над Стария континент.

Местността Рупите е обвита в мистичен ореол. Тук световно известната българска пророчица Ванга прекарва последните години от живота си в скромност и молитви. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храм, наречен на Св. Петка, близо до дома ѝ.


В наши дни в Рупите идват много хора, за да запалят свещ в църквата и да разгледат къщата на баба Ванга, която е превърната в музей. Около храма и дома на пророчицата е обособен красив, потънал в зеленина парк с редки дървесни видове, каменни скулптури и малки басейни с минерални извори. Според поверието, районът излъчва особена живителна енергия. Повечето посетители споделят, че на тръгване се чувстват умиротворени и заредени с вяра.

Още за това магнетично място ще научите от материала „Магията на Рупите“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: visitpetrich.bg и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марсел и Катрин Селие с една от плочите на „Мистерията“

Да си спомним за Марсел Селие, открил "Мистерията на българските гласове"

На 13 декември преди 10 години си отиде швейцарският етномузиколог и музикален продуцент Марсел Селие (1925-2013). Той обаче остави след себе си ярка диря в историята на българската музикална култура у нас и по света.  Марсел Селие и съпругата му Катрин..

публикувано на 13.12.23 в 05:35

Декемврийската празнична броеница започва с дните на светците Варвара, Сава и Никола

Започва поредица прекрасни декемврийски празници, които ще ни отведат до светлините и споделените мигове на уют и обич, споделени с най-близките ни в Коледната нощ. "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща" – така народът ни мъдро описва..

публикувано на 04.12.23 в 11:05
Маргрет Николова

Маргрет Николова – една естрадна легенда на 95

Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..

публикувано на 10.10.23 в 10:15