Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

106 години от рождението на капитан Димитър Списаревски

Димитър Списаревски (1916 – 1943)
Снимка: архив

Висок, буен, отличен спортист, превърнал се в „жива торпила“ за своята родина – така историята помни капитан Димитър Списаревски. Личност, която заплаща с живота си спасението на десетки свои съграждани по време на бомбардировките над София във Втората световна война.

На 1 август 1943 г. дивизия бомбардировачи на Съединените щати предприема голяма операция срещу Румъния. Този рейд е неуспешен и води до тежки загуби – дивизията губи половината от самолетите си, като шест от тях са свалени от български пилоти при преминаването им през родното въздушно пространство. Заради участието на България в тези боеве от стратегическо значение, съюзниците започват ответни удари срещу София и други градове в страната, като застрашени се оказват стотици невинни българи. И така историята ражда своите герои. Един от тях е 27-годишният Димитър Списаревски. На 20 декември 1943 година, по време на нощно нападение, той сваля два американски бомбардировача, втория от които, поради липса на муниции, с таранен удар. Така българският пилот губи живота си. Посмъртно е произведен в чин капитан, а през 2009 г. и в чин полковник от Военновъздушните сили на България.

На 19 юли 2022 г. се навършват 106 години от рождението на Димитър Списаревски и по този повод Регионалният исторически музей в родния му град Добрич открива фотодокументална изложба „Венчан за България“, озаглавена по думите на самия пилот – „Аз съм се венчал за България“. Тя е подредена във фоайето на Общинския младежки център „Захари Стоянов“. През целия ден желаещите да се преклонят пред подвига на кап. Списаревски могат да положат цветя пред паметната плоча на героя, поставена непосредствено до бащината му къща.

Редактор: Весела Кръстева 

Още от категорията

Откриване на масивна желязна котва

Port Baglar или Заливът на лозята разбулва хилядолетни тайни от дъното на Черно море

Подводната експедиция на Националния исторически музей в залива до нос Христос, южно от град Созопол, приключи преди дни с уникални находки, свързани с историята на корабоплаването и товаро-разтоварните дейности в тази част на българското Черноморско..

публикувано на 29.09.22 в 10:00

Отец Чъкърък от българската църква в Одрин е предложен за орден

Правителството предложи на президента да награди отец Александър Чъкърък с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Отличието е за големите му заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Александър Чъкърък е..

публикувано на 28.09.22 в 17:44

Български съкровища са част от международна изложба в Ню Йорк

До 19 февруари 2023 г. в Институтът за изследване на древния свят в Ню Йорк може да бъде видяна изложбата "Първите владетели на Европа".  Тя беше открита на 21 септември под слогана "Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях". Показаните артефакти са от..

публикувано на 23.09.22 в 12:36