Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Азербайджан разширяват сътрудничеството с фокус върху енергетиката и транспорта

Снимка: БГНЕС

В Баку премиерът Кирил Петков обсъди с президента на Азербайджан Илхам Алиев възможността за доставката на допълнителни количества азерски газ за България, извън вече определените във връзка с новия интерконектор Гърция-България. Подробностите по евентуалните нови доставки ще бъдат обсъдени от министрите на енергетиката на двете страни. Стратегическото партньорство между България и Азербайджан ще продължи да се развива активно с фокус върху разширяването на енергийните и транспортните отношения. Това е информацията, която дава около визитата на премиера правителствената пресслужба.

В рамките на посещението си в Баку днес Петков се е срещнал и с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. Беше отбелязано, че двустранният търговски оборот може да бъде увеличен. Нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

"В най-скоро време България ще открие и почетно консулство в Азербайджан. Дългогодишното приятелство между двете ни страни е време да стане реален мост за стратегически икономически проекти и по-значима енергийна диверсификация", написа Петков във Facebook след срещата с президента на Азербайджан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15