Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите горещини притесняват гражданите и огнеборците в България

Снимка: архив

Вече няколко поредни дни термометрите в страната отчитат най-високите стойности за годината. Предупреждение за опасно горещо време с температури до 38-39 градуса има в 24 области на България. A с летните жеги значително нараства и опасността от възникване на пожари, които почти всяка година унищожават големи горски масиви и нанасят непоправими щети на природата. Сред сухата растителност пожарите се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. За да бъдат избегнати поне част от причините, които водят до разпалването на някои от огнените стихии, министърът на земеделието в оставка Иван Иванов издаде заповед, с която се забраняват или ограничават, от 25 юли до 7 август включително, всички дейности, свързани с косенето и машинното почистване на затревените площи.


Въпреки забраните и суровите глоби за нарушителите, все още има и стопани, които палят сухи треви и стърнища, без да се съобразяват с високите температури. Повечето от пожарите възникват най-вече поради небрежност, каквито са и случаите наскоро във Видинско, където огънят изпепели пчелни кошери и земеделски постройки, а в бургаското село Изворище, вилната зона не за първи път пострада от огъня.

„До сутринта сме гасили тука, защото се палят дърветата постоянно- разказва жителка на селото. – До сутринта, до 08.00 часабях сама с мъжа ми.Тлеят и се запалват и затова сега седя тука да мога да се обадя на някого за помощ, защото като се качат температурите и пак се започва. Навътре сега има пожар и още го гасят. Събират сухите треви, палят ги и си заминават…и така стават пожарите. Природата загива, къщите изгарят…хора загиват. И всичко заради нас човеците.“


До края на месеца високите температури над България ще се задържат, а заради сушата обстановката в област Пловдив е силно пожароопасна, предупреждават служителите на Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в града. Само за една седмица - от 11-ти до 18 юли, екипи на противопожарните звена са погасили над 150 пожара в сухи треви, запалени отпадъци и горски територии. Подобна е ситуацията и в Старозагорска област, където в края на неделния ден, в ромския квартал „Лозенец“ две семейства с деца останаха без покрив, заради голям пожар. Пак през почивните дни там, заради жегите 120 души са потърсили медицинска помощ в спешното отделение на Университетската болница в Стара Загора. По думите на д-р Милена Василева, завеждащ спешното отделение, най-голям е бил броят на хората с хипертонични кризи, световъртежи и сърдечни заболявания. Особено застрашени са възрастните хора със сърдечно-съдови и хронични заболявания:

Много рискова група са и малките деца, заради нарушената им терморегулация. Освен пациентите със сърдечносъдови проблеми и ритъмни нарушения, хората с метаболитен синдром също трябва да се пазят, както и пациентите с онкологични заболявания. Много застрашени са и работещите на открито. Пациентите с хронична венозна недостатъчност също са в риск, защото приемат антикоагуланти. Затова, ако тези пациенти нямат неотложна работа навън е добре да си останат вкъщи. Стаята трябва да бъде прохладна и да се овлажнява. Ако все пак се наложи да излязат навън – препоръката е да се носи шапка, дрехите да бъдат от естествени материи и да се носят слънчеви очила. Важно е организмът  да се рехидратира, а количеството вода, което трябва да се изпива е минимум 3 литра.“


Заради високите температури в София, екипите на столична община започнаха да раздават бутилки с вода, а служителите на "Паркове и градини" имат задачата да следят работата на чешмите във всички паркове и градини на столицата. По думите на кмета Йорданка Фандъкова те са общо 56 и се проектира изграждането на още 10 нови чешми в зелените пространства.


Текст: Дарина Григорова /използвани са материали на Даниела Костадинова, БНР-Бургас и Кристина Русева, БНР-Стара Загора/

Снимки: архив, stolica.bg, БНР

По публикацията работи: Ива Делчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00