Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свети Пантелеймон – най-почитаният светец от нестинарите в странджанското село Бродилово

13
Снимка: личен архив

В църковния календар 27 юли е отреден за почит на Свети Седмочисленици – светите равноапостоли Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Независимо, че за всеки от тях има отделен празник, на този ден традиционно засвидетелстваме своята признателност към общото им дело.

На същата дата е и празникът на Свети Великомъченик Пантелеймон – лечител, закрилник на лекарите и акушерките. Според народните представи светецът помага при болести, покровител е на пътешествениците, на летните бури, порои и наводнения.

Светецът е патрон на много български църкви и манастири, болници, медицински центрове и др. Сред тях е храмът в нестинарското с. Бродилово, което се намира на територията на Природен парк Странджа. До 1914 г. населението е от гърци, повечето от които се изселват след Междусъюзническата война, а в Бродилово заживяват български бежанци от Източна Тракия. Оказва се, че св. Пантелеймон е пръв сред светците, почитани от нестинарската общност в странджанското село.


ˮВ Бродилово църквата носи името на св. Пантелеймон, затова сутринта на 27 юли се извършва света литургия – разказва Георги Илиев, член на църковното настоятелство. – Последните години службата води отец Йордан от Ахтопол, тъй като в Бродилово отдавна няма свещеник. След литургията част от хората се насочват към параклиса на св. Пантелеймон, който е в една местност извън селото, а наблизо има аязма. Там се варят курбани и се раздават за здраве.


Св. Пантелеймон е най-почитаният светец от нестинарите в Бродилово и най-големият празник е в негова чест. По стар стил празникът е на 9 август и тогава е съборът на селото. Тогава винаги правим шествие с иконите до параклиса. Интересен факт е, че в селата Маджура и Пирдополу (днес на територията на Република Турция), от които са дошли хората в Бродилово, църквите са носили името на св. Пантелеймон. От друга страна гърците, които са живели в Бродилово, също са го почитали като голям светец.“

На шествието, за което разказва Георги, се изпълняват традиционните нестинарски обреди. Донесените икони първо ˮси почиват“ в параклиса, където е отредено специално място за това. 


След това ритуално се измиват на аязмата, прекадяват се и отново се оставят в параклиса. Това се прави на този ден, както и на панагиря, който събира нестинарската общност на Влахов дол. Зимните празници отбелязват в дома на Георги, където се пазят две семейни икони. 


Едната е на св. св. Константин и Елена и е много стара, изображенията почти не се виждат. Да припомним, че нестинарските икони имат дръжки в долната част. С тези икони нестинарите влизат в огъня по време на своя обреден танц. Малко известно е, че на празника на св. Пантелеймон също се пали нестинарски огън, макар че това не се е случвало през последните няколко години. ˮКогато го почувстваме, отново ще го направим“ – убеден е Георги и продължава разказа си за самата църква, чийто градеж е започнал през 1909 г.


Храмът е осветен и открит година по-късно, а през 1913 г. в постройка зад църквата е основано първото българско училище в селото. Сградата представлява трикорабна псевдобазилика, с една абсида, външен притвор и дървена камбанария. Красивият дървен иконостас е започнат в края на 19 век от местен резбар грък. Според преданието, работата продължава 20 години, но резбарят ослепява малко преди да го завърши и делото му продължават неговите ученици. 


Георги Илиев подчертава, че това е втората по големина селска църква в Странджанско, по-голяма е само църквата в с. Кости. Разказва, че всяка пролет и есен се прави основно почистване на църквите в Бродилово и Кости, в което се включват хора от Тракийското дружество – гр. Царево, основано от него. Реставрация на църквата е започната преди повече от 20 години. След това общината два пъти е организирала възстановяване на старите икони.

ˮЦърквата наистина е уникална не само като енергия – тук се пази най-голямата колекция от нестинарски икони, най-старите са от XVI в. Изселниците в Гърция също са съхранили много от тях, но и там няма толкова богата колекция. След 1956 г. в Бродилово започват да разрушават гръцките къщи и да строят нови. За да запазят иконите, хората ги носят в църквата. Най-големите са именно на св. Пантелеймон. Запазени са пет или шест такива големи икони и няколко по-малки на св. св. Константин и Елена, което говори, че той е бил най-почитаният светец.“

Снимки: Албена Безовска, личен архив на Георги Илиев, tsarevo.info, архив

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 33 години от приемането на новата Конституция на България

На 12 юли през 1991 г. Седмото Велико Народно събрание приема новата Конституция на България и се саморазпуска, припомня БТА. Това е първата нова конституция в бившия социалистически лагер, която влиза в сила още на следващия ден 13 юли. По повод 33-тата..

публикувано на 12.07.24 в 19:18

За 10 години вярващите са намалели с 9 на сто

България е на последно място в ЕС с едва 12 свещеници на 100 000 души. В страната има над 8000 църкви и манастири или 10 пъти повече храмове от духовниците, сочи последното национално преброяване от 2021 г.  51,4% или 3 млн. са заявили, че вярват..

публикувано на 09.07.24 в 14:22

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

В античния град Хераклея Синтика откриха много добре запазена двуметрова статуя с глава. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок към II век сл. Хр, когато тази практика вече е била архаична. Иконографският тип е на бог Хермес и подобни..

публикувано на 05.07.24 в 11:27