Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изкуство на улицата:

Спирки на градския транспорт в София грейват със забележителности от различни държави

22
Снимка: “Art4Diplomacy”

11 спирки на градския транспорт в София се сдобиха с нова визия. Те са част от инициативата Изкуство за дипломация” (“Art4Diplomacy”) на талантливата Петя Илиева, която превърна конструкциите им в изложбено пространство с архитектурни изображения на интересни, впечатляващи и малко познати на българите сгради по света.


Проектът ще бъде реализиран на два етапа, а снимки на красиви забележителности, подбрани от още 11 дипломатически мисии в България, ще се появят в сърцето на София през септември.

“Няма да се уморя да повтарям, че културата e най-старият и най-сигурен инструмент на дипломацията – категорична е Петя Илиева. – Това е проект, с който вече 4 години събирам дипломатическите мисии на всички страни в България с цел популяризиране на близостта между културите на народите и подчертаване на красотата в различието им. Досега показвахме само фолклора като част от културното наследство. Сега дойде време да запознаем широката общественост, минувачите по софийските улици и с богатото архитектурно наследство на различни страни, защото “Изкуство за дипломация” има естетическа, но и образователна цел – обогатява познанията на гражданите, като изнася изкуството на улицата и го прави леснодостъпно за хората.”


На всяко изображение има кратка информация на български и английски език. Показани са пейзажи и забележителности от Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден.

“Хората ще научат интересни факти от монтираните изображения – обяснява Петя Илиева и открехва завесата към тайните на част от тях:


Австрия представя замъка Амбрас. През 1564 г. той става резиденция на тиролския княз ерцхерцог Фердинанд II, който изработва най-ранната систематична концепция за представяне на колекции, и това го превръща в първия музей в света.


Хижа Монте-Роза в швейцарските Алпи е толкова високотехнологична сграда, че произвежда сама 90% от енергията, която консумира.

Интересно изображение е манастирът Джвари от VI век в Мцхета, Грузия. Любопитно е, че пейзажът – хълмовете, църквата, реката и града на заден план удивително приличат на старата българска столица Велико Търново.

През последните 10 години Копенхаген инвестира над 188 млн. евро в инфраструктура за велосипедисти. Затова Дания е избрала за българската публика Кръговия мост в Копенхаген, който е само един от многото обозначени мостове за велосипедисти в града.”

Впечатлява изборът на двамата нови участници в проектите на Петя Илиева. По повод Европредседателството Чехия показва историческия център на град Чески Крумлов със замък, включен в Списъка на ЮНЕСКО заради добре запазената си готическа, ренесансова и барокова архитектура.

А Суверенният Малтийски Орден, често бъркан с Република Малта, представя Вила Маджистрале – вилата на Великия магистър, намираща се на хълма Авентина в Рим.

“Няма да издавам повече, за да се запази елементът на изненада. Щастлива съм, че винаги получавам бърза реакция и абсолютна подкрепа от страна на чуждите дипломатически мисии. Важно е да спомена, че те предоставят материалите и изцяло финансират реализацията на проектите – подчертава Петя Илиева. - Благодаря на БНР и “Радио България”, че отразявате всички инициативи на “Изкуство за дипломация”. Чрез Вашите публикации на 10 езика, линкове към които посолствата изпращат в страните си, Вие превръщате дейностите на “Art4Diplomacy” в културни събития с отзвук и реклама на България на всички континенти.”

Снимки: “Art4Diplomacy”

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Галерия „България“ е домакин на събитията от Съботния културен календар

Българско културно събитие всяка октомврийска събота в Рим

След поредица от концерти, изложби и срещи с хора на изкуството от началото на септември, сега Българският културен институт в Рим изненадва с новата си инициатива. Тя е наречена Съботен културен календар и в организацията ѝ се включват също културната..

публикувано на 30.09.22 в 09:54

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и..

публикувано на 29.09.22 в 11:21

Наградиха „Реките на София“ за опазване на европейското културно наследство

На церемония в Прага бяха отличени победителите в състезанието за Европейски награди за наследство - 2022 г. Сред 5-е носители на Голямата награда на “Европа Ностра“ е и българската инициатива "Реките на София". "Реките на София" отново ни..

публикувано на 27.09.22 в 14:10