Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Произведения на Албена Петрович-Врачанска звучат на фестивали из цяла Европа

Снимка: личен архив

За повечето от нас сега е време за почивка, срещи с приятели, особено с онези, които не живеят в България и с радост се връщат тук за седмица-две. За някои артисти обаче, лятото е време за усилена работа, участия в концерти, фестивали и доста пътуване по света. Сред тях е нашата сънародничка Албена Петрович-Врачанска, която от години живее и твори в Люксембург и винаги е твърдяла, че професията композитор не е приоритет на силния пол.

Доказва го постоянно, включително и през последните години, които спряха безброй проекти в областта на изкуството. Интервюто с нея записах по време на Международния фестивал "Софийски музикални седмици", с който Албена има много успешно сътрудничество.

"От седем години редовно участвам в "Софийски музикални седмици" – разказва тя. – Всеки път поканата е свързана с премиерни изпълнения на мои композиции, представянето на поредния ми нов албум, а през 2020 г. бях "Композитор във фокус", което е чест за мен. Много съм благодарна на целия екип на това престижно събитие. В тазгодишното издание мои произведения бяха включени в рециталите на пианистките Мартина Табакова, Ваня Пешева и цигуларката Теодора Сороков, които осъществиха българските премиери на тези творби. Имах и един авторски концерт в рамките на фестивала с участието на Жоан Марти-Фраскиер – баритон саксофон (Испания), певицата Синтия Кнох – сопран (Люксембург), проф. Борислава Танева – пиано, аз също се включих като пианист. Представихме програмата на новия ми албум DREAMLOVER, който получи две номинации за престижните награди за класическа музика OPUS Klassik’22 (едната е за композитор на годината, другата – за изпълнител на съвременна музика за Жоан). Сътрудничеството ни с Жоан започна през 2016 г. Тогава се запознахме, разменихме свои албуми, аз му подарих "Crystal Dream", издание на Гега Ню.

Тогава се появи пиесата "Dreamlover", която Жоан включи в свой рецитал на голям фестивал в Барселона. След това написах Концерт за баритон саксофон, а по време на пандемията се появиха четирите поеми "Маски". Посветени са на маските, които носим, но не тези, които ни задължават да слагаме покрай пандемията, а маските като символ на човешкото поведение. Често пиша текстове към моите произведения, които изпълнителите прочитат или рецитират. Но сега реших, че посланието е важно и трябва да включа глас. Оказа се, че досега няма пример в класическата музика (или т.нар. Art Music) на подобно съчетание. Така че тези песни са нововъведение в класическия репертоар.“

От Албена научихме също, че Концертът за баритон саксофон е изпълнен премиерно от известния саксофонист и Камерен ансамбъл “Софийски солисти“ през 2018 г. След това изпълнителят предложил на композиторката да направи транскрипция за саксофон и пиано, а малко по-късно дошла и идеята за издаване на DREAMLOVER. Около две години по-рано, през март 2020 г., излезе албумът Bridges of Love, който съдържа пиеси за пиано от Албена Петрович-Врачанска в изпълнение на Пламена Мангова.

"Тя избра пиесите сред всичко, което съм писала за пиано – пояснява Албена. – Пламена е голям артист и аз ѝ се доверих напълно. Написах и една нова пиеса, която посветих на нея. Почти не успяхме да представим албума поради пандемичната ситуация в света, но той получи много добри отзиви в различни специализирани списания, както и номинация за OPUS Klassik’20. Пламена е много търсен артист, свири главно произведения за пиано и оркестър и повечето покани, които получава са за изпълнението на най-големите клавирни концерти, но когато има възможност, включва и пиеси от Bridges of Love."

Следващото твърдение едва ли ще чуете от Албена, но тя със сигурност е сред композиторите на съвременна музика, чиито произведения постоянно звучат по света. Преди да дойде в България, нейни творби са били изпълнени в Барселона (на фестивала Barcelona Modern), в Таранто, Италия (на фестивала Armonie di Primavera, Taranto) и в Мадрид (на концерт в зала Рiano Lab). В началото на юли в Словакия се състоя световната премиера на композицията ѝ А Long Wait за струнен оркестър, изпълнена на фестивала Дни на българската музика – Кошице, диригент Константин Илиевски. Последваха участия във фестивали във Франция (Nuits Musicales in Forterre, Bourgogne), където са прозвучали песни от paдио операта The Blue Piano, също в Гданск – Полша, на Фестивал за съвременна музика и в Касел, Германия, където на 3 август се състоя световната премиера на Голяма пиеса за орган и глас, поръчка на фестивал Brandneu i Siemens. На същата дата нейни произведения са изпълнени на фестивали във Франция и Исландия. Този впечатляващ списък от премиери и концерти говори за сериозен труд и способност да мотивира и вдъхновява изпълнителите. Сигурно и това няма да го чуете от нея. Остава ни само да ѝ пожелаем още успехи, които да споделя с приятелите на Радио България.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25