Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правителството подготвя търг за газови доставки

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Идната седмица правителството ще обяви търг за доставки на втечнен газ, за да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон, съобщи премиерът Гълъб Донев преди началото на първото заседанието на служебния кабинет. 

В петък министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може дружеството да плаща за реално договорените количества природен газ, обясни премиерът. 

"От кризисния щаб очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения. Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии", посочи Донев и каза, че правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултанти.  

По-рано днес, в интервю за БНТ, председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски изрази очакване цената на газа за септември да е по-ниска, но “тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон". За 7-те танкера с американски втечнен газ каза, че цената е изгодна и близка до пазарните, като има капацитет за разтоварването им до декември. Първите 3 танкера ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители до края на 2022 г. и за половината от клиентите на свободния пазар. 


Още от категорията

Очаква се Азербайджан да увеличи доставките на газ

Има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за увеличаването на обема на доставките от страната. На церемонията по официалното откриване на газовата връзка Гърция- България в НДК,..

публикувано на 01.10.22 в 18:18

Германски инвестиции ще разкрият в България 3500 нови работни места

Стартират инвестиционни проекти в областта на производството на автомобилни компоненти и в областта на информационните и комуникационните технологии, които ще създадат близо 3500 нови работни места в България. Това стана ясно след срещи на министъра..

публикувано на 28.09.22 в 16:06

България и Румъния ще строят трети мост над река Дунав

България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав. Инфраструктурното съоръжение ще бъде изградено при Русе - Гюргево. За целта ще бъде подписано споразумение между двете държави. За това се договориха вицепремиерите на двете..

публикувано на 26.09.22 в 19:10