Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС спря вноса на руски въглища

Снимка: Reuters

От 10 август ЕС и Великобритания спират вноса на руски въглища по санкциите след руската агресия в Украйна. Русия е сред най-големите доставчици на въглища за Европа. През 2021 г. е изнесла на запад 48,7 млн. т въглища. Това е 1/5-та от общия износ на руските суровини, съобщи REUTERS.

Русия спря доставките на петрол по тръбопровода "Дружба" през Украйна към Унгария, Словакия и Чехия. Москва оправда спирането със западните санкции от които „Транснефт“ не може да получи своите такси за пренос. Решението оскъпи нефта на световните пазари с 1%, но остана под 100 долара за барел, марка „Брент“, съобщи Bloomberg.

Русия се готви да свърже с Крим окупираната Запорожска атомна електроцентрала, предупреди украинският оператор “Енергоатом“. Москва е поискала свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН на 11 август заради “ударите на Киев по атомната електроцентрала в Запорожие“, предава ТАСС.

Според UNIAN, като възмездие руската армия цяла нощ активно е обстрелвала украинските градове. То става след зрелищните експлозии на военното летище Саки в окупирания Крим, където избухнаха складове с муниции. Според Москва става дума за инцидент. Според украинските коментари военната база може да е била атакувана от далекобойни ракети или местни партизани. На видео след експлозиите се вижда унищожен щурмови самолет Су-24. Съобщава се за 1 загинал и 7 ранени, сред които и 2 деца.  

Гъст дим след зрелищните експлозии на военното летище Саки на п-в Крим, 9 август 2022 г. / Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Докато Кримският полуfстров не бъде освободен, няма да има дълготраен и стабилен мир в Черно и Средиземно море. Всичко започна от Крим и ще завърши в Крим", коментира в свое телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48

Служебният кабинет приветства решението на САЩ да отпусне 61 млрд. долара на Украйна

“ Приветстваме решението на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ за мощната подкрепа за Украйна ”, написаха от Министерския съвет на фейсбук страницата си по повод одобрената дългоочаквана помощ за страната на стойност 61 млрд. долара...

публикувано на 21.04.24 в 09:37