Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Книга за банатския български диалект представят в Стар Бешанов, Румъния

Снимки: Uniunea Bulgară din Banat-România / Balgarskotu Društvu ud Banáta-Rumanija

В деня на храмовия празник на католическата църква "Успение на Пресвета Богородица" в румънското село Стар Бешенов ще бъде представена монументалната книга на свещеника Яни Василчин - "Думите на банатския български диалект" ("Hurtite na Banátsćija Balgarsći jazić").

Събитието ще се състои в Българската къща, съобщи БТА, позовавайки се на информация на Петронела Шехаби от вестника на българското малцинство в северната ни съседка - "Наша глас".

Отец Яни Василчин е декан на енорията в Стар Бешенов в продължение на 32 години. За своите заслуги е удостоен с титлата “Почетен гражданин на Стар Бешенов“. Той е дългогодишен сътрудник на Съюза на банатските българи в Румъния.

"С този велик труд отец Яни Василчин отново доказа, че е истински наш патриарх. От Съюза на банатските българи от Румъния сме благодарни за възможността да издаваме такава книга и сме убедени, че отец Василчин  ще ни радва с още много такива трудове", посочва Георги Наков, депутат на Българското малцинство в Румънския парламент. 

Книгата ще бъде представена също в Тимишоара, Букурещ и София.

Съставил: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

България днес - 4 октомври 2022 г.

Във втория брой на "България днес" се спираме на някои проблеми в технологията на изборите от 2 октомври, за които сигнализираха слушатели на "Радио България", срещаме ви с българина Георги Георгиев от Каспичан, чиято нелека съдба го отвежда в Мадрид, а..

публикувано на 04.10.22 в 19:00

За проблеми, свързани с технологията на изборния процес, сигнализират сънародници зад граница

Българските власти успяха да организират адекватно изборния процес, но въпреки това съществуват някои дефицити, които трябва да бъдат отстранени – сочи доклад на мисия от международни наблюдатели на изборите у нас от Парламентарната асамблея на..

публикувано на 04.10.22 в 12:20

България днес - 3 октомври 2022 г.

В първия брой на "България днес" се спираме на отзвука от проведените на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители . Срещаме ви отблизо с български гласоподаватели в чужбина, които не са безразлични към ставащото в родината им и коментират..

публикувано на 03.10.22 в 19:00