Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени изследват комуникацията на делфините в Черно море

Снимка: архив

Учени от Варна започнаха проект за поведенчески анализ на комуникационните сигнали, които издават делфините. Апаратурата е монтирана в буй във Варненския залив от екип на лабораторията по подводна акустика в ТУ в града.

Целта на изследователите е да запишат дългосрочно звуците, които издават дивите делфини, които са на свобода. Те ще бъдат сравнени с вече записаните звуци, които издават делфините в Делфинариума във Варна. След това в лабораторията по изкуствен интелект към висшето училище ще бъде анализирана структурата на сигналите и те ще бъдат групирани. 

Проектът е особено актуален предвид последиците от продължаващата война в Украйна и огромното количество военни кораби, чиито сонари увреждат тези на делфините и водят до нарушаването на комуникацията между тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екатерина Захариева

Българският кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева ще бъде изслушана на 5 ноември

Проверката на правната комисия на Европейския парламент не е установила конфликт на интереси по отношение на българския кандидат за еврокомисар Екатерина Захариева. На 5 ноември предстои тя да бъде изслушана в Комисията по промишленост, изследвания и..

публикувано на 10.10.24 в 13:45

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 21

В брой 21 на предаването говорим за различни българско-аржентински културни взаимодействия : "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата eмиграция" – разговор с авторите на труда Аксиния Иванова и Иван Цанков, часове преди..

публикувано на 10.10.24 в 12:00

България е дарила над 3 млн. ваксини срещу Covid, 2.8 млн. са пратени в Иран

България е платила, но след това е унищожила или дарила над 5,5 млн. Covid ваксини. Общо от появата на ваксините за Covid-19 до 31 август 2024 г. страната ни е платила почти 250 млн. евро собствени средства за купуване на 8 488 620 дози ваксини срещу..

публикувано на 10.10.24 в 11:47