Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени изследват комуникацията на делфините в Черно море

Снимка: архив

Учени от Варна започнаха проект за поведенчески анализ на комуникационните сигнали, които издават делфините. Апаратурата е монтирана в буй във Варненския залив от екип на лабораторията по подводна акустика в ТУ в града.

Целта на изследователите е да запишат дългосрочно звуците, които издават дивите делфини, които са на свобода. Те ще бъдат сравнени с вече записаните звуци, които издават делфините в Делфинариума във Варна. След това в лабораторията по изкуствен интелект към висшето училище ще бъде анализирана структурата на сигналите и те ще бъдат групирани. 

Проектът е особено актуален предвид последиците от продължаващата война в Украйна и огромното количество военни кораби, чиито сонари увреждат тези на делфините и водят до нарушаването на комуникацията между тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 октомври 2024 г.

В "България днес" на 11 октомври отиваме в окото на бурята, за да чуем какво разказаха пред Радио България за сблъсъка си с урагана "Милтън" наши сънародници във Флорида. След това се "разгръщаме" в хип-хоп разговор с Марин Маринов – De La Trap - млад..

публикувано на 11.10.24 в 19:00

Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

Приключи удостоверяването на машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в България на 27 октомври. Последната стъпка беше довереното изграждане на софтуера на устройствата и генерирането на хешкод. Той ще се изписва на..

публикувано на 11.10.24 в 18:45

Тристранният съвет отново не се договори за минималната заплата за 2025 година

Без консенсус приключи днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проект на правителствено постановление за повишение на минималната работна заплата от сегашните 933 лева /477.04 EUR/ на 1077 лева..

публикувано на 11.10.24 в 18:30