Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жеравна кани на фестивал в българска носия

Снимка: БНР - архив

Над 20 хил. души се очаква да посетят XIV Международен фестивал на фолклорната носия в обявеното за световен архитектурен паметник село Жеравна в Югоизточна България. Събитието се открива днес и ще продължи до неделя. Според продуцента на ансамбъл “Българе” Христо Димитров, по чиято идея е създаден фестивалът, посетителите ще могат поне за няколко дни да облекат българска носия и да се откъснат от цивилизацията. 


В програмата са включени множество фолклорни концерти, нестинарски игри, конкурси за автентични носии, разучаване на български народни хора. Правилникът задължава всички участници да бъдат облечени във фолклорна носия, както и да забравят за телефоните, фотоапаратите, слънчевите очила, запалките, пластмасата.

Снимки: nosia.bg, БНР - архив
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Христо Маринов – последният мутафчия по нашите земи

Във високотехнологичното ни време машините полагат извънмерен труд, а изкуственият интелект решава главоблъсканици. Има обаче привидно прости занимания, които изискват наличието на душа – единствено човешко притежание. Да създадеш предмет с..

публикувано на 15.12.22 в 11:06
На 9 декември православната църква почита Света Анна

Почитаме света Анна – покровителка на майчинството

На 9 декември православните християни честват зачатието на св. Анна – майка на Богородица, потомка на Аароновия род.  Както е записано в житието на светите богоотци Йоаким и Анна, те дълги години нямали деца въпреки своя праведен и скромен..

публикувано на 09.12.22 в 05:10

"Къносването на булка" е национално живо човешко съкровище

Обичаят "Къносване на булка" от лознишкото село Веселина е обявен за живо човешко съкровище, съобщиха от областната администрация в Разград. Обичаят е представян от Фолклорната група за турски песни и танцовата формация към местното читалище с..

публикувано на 07.12.22 в 11:42