Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата ракета на НАСА е оборудвана с български видеокамери

Снимка: БГНЕС

По конструкцията на новата 98-метрова ракета на НАСА - Ес Ел Ес (SLS, Спейс лонч систъм) са разположени четиринадесет камери, изработени от български инженери, съобщи за БТА. Днес, по време на първия полет на ракетата Артемис 1, от стартовия комплекс 39B в космическия център "Кенеди" във Флорида, оптичните уреди ще контролират работата на двигателите, излизането на горивото, откачването на степените и освобождаването на новата спускаема капсула "Орион".

Камерите, които ще следят полета към Луната, са от линията Bobcat, а техен главен конструктор е инж. д-р Петко Динев, възпитаник на популярния физик Теодосий Теодосиев от математическата гимназия в Казанлък. Създадени са във фирмата на казанлъчанина и издържат на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, много силни вибрации и ускорение 100 пъти по-високо от земното. Сънародникът ни е автор освен на конструкцията, и на кода, и на схемите на космическия оптичен уред, а всички платки на камерите са тествани в България. Насищането на компоненти върху тях, подготовката и изработването на корпуса им също са осъществени у нас.

Камерите са сглобени в офиса на компанията в Бока Ратон, Флорида, също от българи, както и трасировката на платките. „Можем с гордост да кажем, че изделията са дело на български ум и ръце“, отбелязва Петко Динев. Казанлъчанинът е доктор на науките в САЩ и е работил в лаборатория в Стара Загора, където правели системи за лазерна локация, с цел откриване шпионските спътници на САЩ. Бил е и асистент в Техническия университет в София. През 1996 г. защитил докторантура по цифрова обработка на изображенията в Атлантик юнивърсити, Флорида. Шест месеца след пристигането му в САЩ започнал работа в НАСА, пет години по-късно преминал в сферата на телекомуникациите.

В компанията си Динев произвежда в момента освен камери и видеокарти, цифроващи информацията в компютър и системи за автоматичен контрол на производството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25