Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Международните ядрени експерти отпътуваха от Киев към Запорожие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипът на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) пристига днес в ядрената централа "Запорожие". По съображения за сигурност обаче не се съобщава точния час. Пред журналисти в Киев Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, посочи, че след няколко месеца на усилия мисията на международните ядрени експерти се отправя към вътрешността на атомната електроцентрала "Запорожие", която е най-голямата в Европа". От началото на март обектът е окупиран от руската армия. 

По този повод, по време на срещата си с експертите, украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че при разговорите с Русия международната общност трябва да настоява за незабавно демилитаризиране на централата. Според него това налага изтеглянето на всички руски военни с техните експлозиви и оръжия от обекта. Очаква се експертите да направят равносметка за състоянието на централата след края на мисията си в Запорожие.  

Русия и Украйна продължават да си разменят взаимни обвинения за стрелба по централата.  

В същото време контраофанзивата на украинската армия в Херсонска област продължава. Нанесени са удари по 3 ключови моста над река Днепър с цел прекъсване на руските снабдителни линии. Според министерството на отбраната в Москва, украинските сили са били надвити при един от опитите си за атака и са понесли сериозни жертви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05