Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопската теснолинейка празнува

Снимка: tesnolineikata.com

Всяка първа неделя на септември е отредена за празник на една уникална туристическа забележителност в България – теснолинейката „Септември-Добринище“. Началото е поставено от Гражданско сдружение „За теснолинейката“ и неговия председател Кристиян Ваклинов, който през 2017 г. откри Дома-музей на т.нар. „малко влакче“ и в старата сграда на железопътната гара Цепина събра вековната история на линията. Спирката се намира в дефилето на Чепинската река, а сградата е ремонтирана и възстановена изцяло с доброволен труд на над 20 души в продължение на две години.

Основната идея е да се привлекат последователи към каузата за опазване на последната теснопътна ж.п. линия у нас с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин, а по маршрута й се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м над морското равнище. 

Гара Аврамово

През 2020 година единствената останала теснолинейка в България беше избрана в Топ 10 на анкетата на вестник „Гардиън“ за най-живописните пътувания с влак в Европа.

Въпросът за построяването на железопътна линия навътре в Родопите се поставя за първи път през 1915 година. Избрано е Чепинското дефиле, защото освен достъп до планината, по поречието на реката има най-много населени места. Така бъдещата железопътна линия, освен за осъществяване на пътнически превози, трябвало да послужи за извозване на дървесина и отбраняване на тези новоосвободени български територии. Днес строежът на линията през планината се изучава в реномирани архитектурно-строителни университети в чужбина, заради изключителните инженерни решения, позволили преодоляването на огромни денивелации, пълно съобразяване с особеностите на терена, както и постижението първите 39 километра от трасето на тясната 760 милиметрова линия да бъдат построени на ръка едва за 5 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05