Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 30 000 заявления за гласуване в чужбина 17 000 са подадени в Турция

Николай Милков
Снимка: БГНЕС

На 6 септември изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване за парламентарните избори на 2 октомври зад граница. Засега в чужбина ще бъдат разкрити около 750 секции. В зависимост от броя на подадените заявления е възможно броят им да е по-голям. Към момента са подадени около 30 000 заявления, като 17 000 от тях са в Турция. Това каза за БНР служебният министър на външните работи Николай Милков.

В Украйна досега са гласували традиционно около стотина души, каза той. Сега усилията са насочени към възстановяването на дейността на посолството ни в Киев, а впоследствие евентуално и на генералното консулство в Одеса, които бяха затворени след началото на войната. Тази седмица заминава първата група български дипломатически служители, която ще огледа на място състоянието на сградите и комуникациите.

"Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възстанови своята дейност и евентуално това би открило пътя за организиране на избори там", - каза Милков. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домашен сапун по стари технологии варят в мездренското село Царевец

Царевец отново се превръща в място за пробуждане на старите традиции. В съботния ден, на 27 април, мездренското село е домакин на третото издание на "Фестивал на сапуна", който представя един типичен местен обичай, предаван през поколенията. За..

публикувано на 27.04.24 в 08:05
Снимка: Университетска ботаническа градина на СУ в София

Венци от върба и разсад за балкона за Лазаровден в Ботаническата градина в София

Пролетен празник ще се проведе в Университетската ботаническа градина в София (ул. Московска 49, срещу паметника на Васил Левски) на 27 април - в деня, в който православните християни в България честват Лазаровден . Програмата предвижда..

публикувано на 27.04.24 в 07:05

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30