Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски изрази увереност, че Украйна ще си върне Крим

Войната в Украйна

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия вече отстои на 30 км от Херсон и контраофанзивата напредва в две посоки към града. На запад украинските войски са достигнали подстъпите към Киселивка, а на север са превзели Високополя, съобщи в Телеграм зам.-председателят на Херсонския областен съвет Юрий Соболевски. "Високополя е Украйна”, обяви той, цитиран от „Укринформ". Междувременно зам.-ръководителят на президентската канцелария Кирило Тимошенко публикува във Facebook  снимка на войници, които издигат националния флаг върху сграда, за която се твърди, че е в Херсонска област, информира Ройтерс.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски изрази увереност, че украинското знаме отново ще се вее над Кримския полуостров. “Ще освободим всички наши земи и сънародници. Всички виждат, че окупаторите вече започват да бягат от Крим. Това е правилният избор за тях”, заяви украинският президент. 

В голяма част от контролираната от руските войски Запорожка област няма електричество, съобщи за ТАСС Владимир Рогов, член на руската военно-гражданска администрация в областта. Причините за спряното електроподаване се разследват. Според руски източници в Енергодар - града до Запорожката АЕЦ, са чути три експлозии.

Украйна ще получи 5 млрд. европомощ от Европейския съюз през следващата седмица, заяви украинският министър-председател Денис Шмигал по време на посещението си в Германия, предаде Ройтерс. Средствата ще бъдат в подкрепа на икономиката и армията, както и за предстоящия отоплителен сезон. След срещата си с украинския премиер канцлерът Олаф Шолц подчерта, че е важно да се планира възстановяването на Украйна. Този въпрос ще бъде обсъден на експертна конференция, която ще се състои на 25 октомври в Берлин по инициатива на Германия като председател на Г-7 и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12