Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Двойният Христос” изобразен на фреска в Земенския манастир

Снимка: БГНЕС

Фреска, пресъздаваща изковаването на гвоздеите за Разпятието, може да се види в Земенския манастир. Тя е рисувана през XIV век и е единствена по рода си, тъй като сцената не се среща в световната религиозна живопис, съобщава Областната администрация в Перник. 

Стенописите в манастирския храм “Св. Йоан Богослов” проследяват пътя на Исус до Голгота. Неизвестен художник по нашите земи е интерпретирал библейския сюжет “Тайната вечеря” по особен начин, изобразявайки Христос два пъти – единият подава хляба, а другият разлива виното. “Двойният Христос” не може да бъде видян никъде другаде, твърдят от областната администрация. Този различен прочит прави храма изключително ценен за световната култура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35