Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Георги Господинов представя романа си "Времеубежище" в Ню Йорк

Снимка: Facebook /@Georgi Gospodinov

Да се завърнеш там, откъдето всичко е започнало. Именно това ще направи един от най-известните и международно признати български автори Георги Господинов с последния си роман "Времеубежище". На 7 септември Нюйоркската публична библиотека ще открие новия си литературен сезон с премиера на американското издание на романа "Времеубежище" и дискусия с автора. Модератор на срещата е проф. Валентина Измирлиева, дългогодишен професор в Колумбийския университет и медиевист.


През 2017 г. българският писател спечели стипендия – едногодишен престой в престижния "Кулман център" на Нюйоркската библиотека, събиращ изследователи и писатели от цял свят. Самата библиотека и дейсността, която извършва екипът я нареждат сред най-важните културни институции в САЩ. Именно там Господинов започна работата си по "Времеубежище", който е публикуван в България през 2020 година. През следващата година книгата излиза в превод на италиански, немски, френски, полски и датски езици, а тази пролет беше издадена и в САЩ от издателство Liveright в превод на Анжела Родел


В своята реценция "Ню Йорк таймс" определи книгата като докосваща и интелигентна и подчерта майсторското умение на българина да пише хитроумно, като приковава вниманието ни върху насилието, което миналото упражнява върху настоящето ни. Британският вестник "Гардиън" избра българския роман за книга на деня.

В същото време стана ясно, че Георги Господинов е избраният тази година гост писател на института "Хариман" към един от най-престижните университети в света – Колумбийския университет, където ще изнесе семинар в рамките на един месец. Следващата възможност за лична среща с най-превеждания български писател, която почитателите му ще имат е на 2 октомври на Бруклинския литературен фестивал. Тази година Георги Господинов ще вземе участие в дискусия, посветена на паметта и времето две от най-важните теми в творчеството му.

Съставила: Весела Кръстева

Снимки: Facebook / @Georgi Gospodinov
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20