Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Режисьорът Галин Стоев:

Театърът превръща гнева и безсилието в нещо градивно

Войната убива способността да твориш, но това не бива да ни отказва

Снимка: Facebook / ApolloniaFestival

Режисьорът Галин Стоев е може би най-разпознаваемата фигура, с която се свързва страната ни в театралния свят. Като директор и режисьор на Националния театър на френския град Тулуза, той знае, че да утвърдиш себе си като артист във Франция не е лека задача. Той признава, че е приет в общността, без да се стреми към това на всяка цена, среща артисти и сценични работници, които разбират и споделят неговия поглед над постановките.

Гласът на Стоев обаче е достатъчно силен, за да бъде чут и извън магичното пространство на театралната зала. От години той следи и реагира на всяко по-значимо събитие или промяна, настъпила в българското обществено-политическо пространство. Тази година той бе сред специалните гости на 38-то издание на фестивала "Аполония" в Созопол, където проведе своя майсторски клас и разкри гледната си точка за това каква е цената на успеха:

"Когато си на сцената, ти получаваш власт, която обаче е свързана с отговорност – обяснява режисьорът в интервю за програма "Христо Ботев". – Политиците си мислят, че трябва да извъртят един алъш-вериш, докато са такива и с това приключва целият им хоризонт, което считам за дълбоко трагично."

Макар да е мисия и един постоянен процес за всеки човек на изкуството – да твориш във времена като сегашните, е едно особено предизвикателство. Според Стоев:

"Войната представлява крайна форма на дехуманизация, а когато такава съществува, това е равносилно на убийство на способността за творчество. Разбира се, творците, може би сме до известна степен привилегировани, защото можем да говорим и интерпретираме случващото се по различни начини.

В този смисъл театърът се превръща едновременно в бягство от проблемите на света навън, но и в опит да превъзмогнем онези, които ни „гризат“ отвътре."

"Театърът превръща гнева и безсилието в нещо градивно – убеден е Галин Стоев. – Постига го като изправя човека пред собствените му страхове и недостатъци, като бягството вече отдавна не е решение. Светът се сви, а информацията вече достига до нас много по-бързо. Дори да махнем с ръка пред проблемите, което все още правим понякога, това няма да ги накара да изчезнат, нито ще доведе до нещо градивно."

В рамките на своя майсторски клас за Галин Стоев беше важно да покаже на своите ученици техния скрит творчески потенциал, както и какво е чувството да могат свободно да изразят себе си.

"Стремя се да ги окуражавам и провокирам, защото и в двете неща има моменти, които те дестабилизират – дали като нещо добро или лошо. В тези моменти трябва да намериш кураж да се пуснеш свободно и да се довериш на вътрешното усещане, че си на прав път."

Съставил: Йоан Колев

Снимки:  Facebook / ApolloniaFestival
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25