Живописното добруджанско село Крушари се готви за дебютното издание на фестивала ˮПролетници за сита зима“, който ще се състои на 17 септември в селския парк.
Идеята е да се популяризира етнографията, фолклора, както и възможностите за селски туризъм в района. Хората от Крушари са приготвили колоритна програма. Представители на различните етноси ще сготвят на място най-характерните за своя бит ястия в духа на празника – царевични пити, хляб от жив квас, турска халва от печено брашно. Гостите ще могат да дегустират ашуре по автентична рецепта – с пшеница, царевица, нахут, сушена бакла, орехи и сухи плодове. През това време самодейци от местното читалище ще пресъздадат обичая ˮБеленка“ – белене на царевица, и ще приготвят мамалига – най-често слаганата храна на добруджанската софра в миналото.
Посетителите ще видят също как някогашните домакини са плели от царевична шума рогозки, подложки, килимчета и пр. Програмата на феста включва и музикална програма – български, турски и ромски фолклор, в изпълнение на самодейни състави от община Крушари.За децата пък са предвидени люлки, пързалки, катерушки и игри с тикви и кратуни.
Снимка: krushari.bgЕдинствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..
В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..
Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..