Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на БАН “130 години от създаването на списание “Мисъл”

Снимка: nationallibrary.bg

И тази година Българската академия на науките ще се включи в инициативата “Европейски дни на наследството – София”. На 17 септември, в рамките на събитието, екскурзовод ще развежда гостите на академията и ще ги запознае с историята на най-старата институция в съвременна България. Беседата ще бъде придружена и с прожекция на филм за историята на БАН.

В същия ден във фоайето на сградата ще бъде открита изложба под наслов “130 години от създаването на списание “Мисъл” – ярка българска диря в европейското културно наследство”, която е посветена на едно от най-значимите издания в българската периодика. Списанието се появява в граничната зона между две столетия, когато българската интелигенция осъзнава принадлежността си към европейските традиции и вече има отворени сетива за модерните търсения.

В края на XIX и началото на ХХ век, около списанието се формира първият в България литературен кръг на чисто естетическа основа – знаменитият кръг “Мисъл”. Негови основоположници са д-р Кръстьо Кръстев и Пенчо Славейков. Още през 90-те години на XIX век между тях се създава здрава духовна връзка, която ще ги превърне в идеолози на оформящия се около списанието кръг. Те привличат и покровителстват по-младите от тях Пейо Яворов и Петко Тодоров и така Кръгът се “затваря”.




По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37