Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Белоглав лешояд

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда, става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът провокира интереса главно на британските туристи, после към тях се присъединяват холандски, скандинавски и германски туристи, а вече и много българите.
България е важна дестинация за бърдуочинг туризма - една от първите пет в Европа, благодарение на разнообразието от пернати, някои от които не се срещат в други европейски страни. Въпреки сравнително малката й територия, нашата страна е обитавана от над 420 вида птици. Най-подходящи места за този тип туризъм са районите на Бургас и Маджарово в Източните Родопи.

БНР подкасти:

Още от категорията

При дядо Коледа в Лапландия или на село в къща за гости – къде ще празнуват българите?

Стане ли дума за празненства, трапези или пътуване, българинът не щади средства, но най-обича да съчетава и трите. А какъв по-добър повод за това от почивните дни в края на годината? Коледата е за семейната софра край елхата с възрастните родители,..

публикувано на 21.12.22 в 10:35

Ръст на зимните туристи от традиционните за България пазари

Винаги българите са основен дял сред туристите в страната, но тази година има и ръст на туристите от традиционните пазари, каза пред "Нова телевизия" служебният министър на туризма Илин Димитров. Резервациите от Израел са с 15% повече спрямо 2021..

публикувано на 18.12.22 в 11:36

Банско откри ски сезона въпреки липсата на сняг

Макар и в по-топло време и липсата на сняг Банско официално откри своя ски сезон. Част от събитията в програмата – включително състезанието “Влез в отбора на шампиона”, бяха отменени. Кабинковата въжена линия работи, но това не важи за лифтовете. Все още..

публикувано на 17.12.22 в 16:26