Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Референдумите в окупираните украински области предизвикват остри реакции на Запад

Снимка: unian.net

Обявените резултати от незаконните според международното право референдуми в окупираните украински територии, показват единодушна подкрепа на гласувалите за присъединяване на тези територии към Русия, предаде ДПА. По информация на окупационната администрация след преброяване на гласовете, в самопровъзгласилата се Донецка народна република за влизане в Русия са гласували 99 %, в Луганската народна република – 98 %. В Запорожието повече от 93 на сто били заявили, че искат да станат част от Русия, а в района на Херсон – над 87 на сто. Според анализатори, анексирането на тези територии вероятно ще започне в близките дни, след като назначените от Москва окупационни администрации официално поискат от руския президент Владимир Путин да бъдат приети в Руската федерация, съобщи БТА.

В отговор, Киев и много страни от цял свят заявиха, че референдумите в четирите частично окупирани украински района са незаконни. Канада обяви намерението си да наложи нови санкции срещу физически и юридически лица, а Германия категорично заяви, че няма да приеме резултатите от гласуването на референдумите.

По отношение на доставките на оръжие за Украйна Германия поддържа позицията си Украйна незабавно да получи съветски танкове и бойни машини на пехотата в изправно състояние от страните в НАТО, чиито запаси след това постепенно ще бъдат попълнени от Германия и други държави със западно оборудване на принципа на т. нар. кръгова размяна, предаде още БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39