Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов фестивал в София гради мост между минало и настояще чрез хората в изкуството

33 години след началото на българския преход, фондация „Изкуство – дела и документи“ организира първия по рода си фестивал на изкуствата, в който участват различни творци в сферата на киното, литературата, музика, визуалните изкуства, а също историци и изследователи на архивите. 

Фестивалът е наречен „Минало не минало“ и ще се проведе в София, в дните от 29 септември до 2 октомври 2022 г., с вход свободен. Домакин на изданието е Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и комплекс „Гарнизонно стрелбище“, намиращи се в близост до Националният дворец на културата. Програмата е разделена на 5 части, като включва изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти и разговори с документалисти, журналисти и общественици.

Специален гост на фестивала е директорът на Чешкия институт за изследване на тоталитарните режими Ладислав Кудрна. Фестивалът„Минало не минало“ е част от Календара на културните събития на София за 2022 г. Партньори на Столичната община в подготовката на фестивалната програма са Регионалният исторически музей – София и Чешкият център.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10