Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За правото на избор като извоювана ценност и отговорност към обществото

Иван Кънчев: Българите сме загубили усещането, че нещо зависи от нашия вот

Индивидуализмът и липсата на демократични традиции са причината за неуспех на коалиционните правителства у нас

Снимка: личен архив

Той е млад, образован, автор на четири книги, решил да остане в родната си България и да популяризира историята ѝ по нов и атрактивен за подрастващите начин. Той е Иван Кънчев, един от основателите на Сдружение „Българска история“ и човек, който със спокойствие и обрана надежда ни напомня, че приказката, която пишем, не започва от нашата страница, от нашата гледна точка, от нашия интерес. И на прага на новата сюжетна линия в развитието на политическата история на България, в която ще участваме на 2 октомври, е хубаво да го припомним. Защото всеки от нас е съавтор на времето, в което живее. И една от големите ни отговорности е упражняването правото на глас, което все повече приемаме за даденост, а не като извоювана ценност с изключителна важност за живота ни, казва в интервю за Радио България Иван Кънчев.

„Поне по този начин мога да си обясня нагласите в нашето общество, защото реалността е повече от неприятна. За мен е дори плашеща. За жалост наблюдаваме една изключително неприятна тенденция на все по-малка заинтересованост в обществото. Не само от изборите, но като цяло ниска политическа ангажираност на хората, особено по-младото поколение. Израства едно ново поколение, което е изключително далеч от политиката, което не иска да упражнява правото си на глас и да се ангажира със случващото. Ако говорим за последните 30 години - тук тенденцията е категорично надолу. Защото в началото на 90-те години на миналия век политическата ангажираност в България достига почти рекордни нива, каквито и при епохата на царското време не е имало. Разбира се това е напълно нормално, защото всички са бленували за правото на свободен избор след 45 години на комунизъм, в които той е бил една химера. Всичко това сега се губи, изчезва, и този процес според мен до голяма степен е необратим.“

Знаете ли, че е имало период в българската история слез 1879 година, в който гласуването на избори е било не просто задължително, но са налагани и финансови глоби на онези, които не са упражнили своето право на вот. Иван подкрепя подобна мярка, въпреки нейния не особено демократичен характер, но при едно условие:

„Много важно е да бъде решено как санкцията ще бъде реално приложима, защото и в миналото глобите трудно са били събирани и не са довели до очакваните високи резултати на изборна активност. Аз не говоря за голямо наказание, а за такова, което наистина ще бъде предприето. Тогава хората отново ще могат да не гласуват, но ще поемат отговорност за решението си. Защото освен права, ние имаме и задължения към държавата според обществения договор, който сме сключили при раждането си, макар и никой да не ни е питал тогава. Правото на вот е наше задължение и е минимумът, който трябва да изпълняваме“ – смята Кънчев.

И в задочен спор срещу младият историк „изправяме“ улични надписи като „Изборите не променят нищо! Ако го правеха щяха да ги забранят“, които може да срещнете и сега в европейска София. Далечната политическа реторика, неспазените обещания и трудният живот на българите ги отдалечиха все повече от урните… - това са все мнения, които „превеждат“ ниската избирателна активност през последните десет и повече години. И забравеното „вчера“ се повтаря „утре“ - отговаря Иван и отстоява позицията, че ако едно нещо в човешката история е абсолютно категорично то е, че изборите са изключително важни за развитието на едно общество.

„Ако се върнем назад във времето, дори и в едни от първите проведени народни допитвания в страната ни е имало манипулации. Но въпреки подобни опити, ясно се вижда, че ако народът се обедини около една политическа сила, около една определена идея – изборът не може да бъде променен. Ние сме изгубили това усещане, че нещо зависи от нашия глас и си мисля, че социалното разделение е стигнало до такова ниво, че говорим само със съмишленици. Ако сме решили да гласуваме, ще бъдем чути от хора, които ще направят същото. Другите трудно биха ни разбрали и обратното. Обединили сме се в едни собствени социални кръгове и много трудно успяваме да достигнем до други и да изкажем нашата гледна точка и да чуем съответно другата.“

А причината ясно се вижда в народопсихологията на българина, който по природа е индивидуалист. Според Иван Кънчев именно в това се корени и една от причините за неуспех на коалиционните правителства в българската история, в това число и на последното такова.

„Другата причина е липсата на демократична традиция в държавата – казва младият историк. – Ние често умуваме как демократите в Европа успяват да управляват в широки коалиции и забравяме, че те имат една многовековна традиция за основа. Не си даваме реална сметка, че ние имаме демократична история по-кратка от век – след Освобождението до 1944 година, с всички условности на етапите на управление тогава, и от 1989 година до днес. Това е много малко време от историческа гледна точка. Така че ние самите нямаме тази традиция на демокрацията, как работи тя, какви са нейните механизми. Нека не забравяме и световния феномен на нашето съвремие, че ставаме все повече егоисти като личности и като общество. Някой го наричат характеристика на времето, аз го наричам проблем, и при нас той е още по-изострен. И всичко това заедно предизвиква порочен кръг на влизане от политическа криза в политическа криза, породена просто от нежеланието да чуеш и приемеш другия. Убедени сме само в правотата на нашето мнение, а така политика не се прави. Ако ще я правим така, сме по-скоро за други начини на управление, които съществуват и може би е време да си го признаем и да погледнем реалността, а не да се заблуждаваме.“

Въпреки всичко приказката продължава да се пише. И тази неделя Иван Кънчев ще даде своя глас за сформиране на бъдещото 48-о Народно събрание на България.

„Не съм пропускал нито едни избори, но си признавам, че този път ми е по-трудно. Просто нещата, в които аз вярвам, не съм сигурен, че могат да бъдат защитени, но ще гласувам, защото трябва да се гласува“ - категоричен е българинът.

Ако искате да чуете какво смята Иван Кънчев за правото на вот на българите в чужбина чуйте цялото интервю:

*Иван Кънчев е завършил “Международни отношения“ в СУ “Св. Климент Охридски“, магистър е по реторика и финансов мениджмънт.

Снимки: личен архив, Ани Петрова

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25
Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00