Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

Георги Димитров
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2022 г. е Георги Димитров – диригент със забележителна творческа биография и половинвековен опит в областта на симфоничната, оперната и кантатно-ораториалната музика.

"Това е много високо отличие – каза г-н Димитров пред Радио България. – Аз съм безкрайно благодарен на хората, които ме номинираха и които са сред най-известните музиканти на България – Георги Минчев, Пламен Джуров, Павел Герджиков, Боянка Арнаудова и др. За мен това е признание за работата ми като диригент с всички български оркестри и като гост диригент в редица страни по света. Помня Марин Големинов като прекрасен човек, изключителен ерудит и музикант. Запознахме се преди години в Русе, когато подготвяхме неговата прекрасна опера "Зографът Захари" с режисьор Пламен Карталов. Тогава той дойде в града, работихме върху постановката, разговаряхме. Такива личности вече са много голяма рядкост."

Георги Димитров не е успял да присъства на церемонията по връчване на наградата, тъй като тя е съвпаднала с водения от него майсторски клас за диригенти в София, но е изпратил видеообръщение към журито и община Кюстендил с благодарност за престижната награда.

На събитието е присъствал кметът и представители на общинското ръководство.

Пианистът Веско Стамболов, носител на приза за 2020 г., е изнесъл концерт, научаихме от колегата от БНР Лили Големинова, внучка на Марин Големинов и член на журито.

Веско Стамболов

Тя сподели също, че изпълнителят е вложил средствата, получени като част от наградата преди две години, за да издаде диск с клавирни творби от български автори, сред които са и Пет импресии за пиано от Марин Големинов. Дискът е излязъл в Испания, където Веско Стамболов живее и работи от години, и вече има много добри отзиви от професионалната критика.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Старозагорската опера посрещна с аплодисменти "Гласовете на Албания"

Петима известни албански изпълнители – цигуларите Абигейла Воштина и Висар Кучи, Херида Дуро – виола, Марио Гуралуми – виолончело, и сопраното Беса Лугичи, представиха пред старозагорската публика най-значимите произведения на албанската култура,..

публикувано на 24.11.22 в 10:46
 Смесеният хор на БНР

Български произведения в юбилейния концерт на Смесения хор на БНР

През 2022 г. Смесеният хор на БНР навлезе в своя 70-и сезон, който продължава на 23 ноември с концерт в Централния военен клуб. Ще прозвучат произведения от Апостол Николаев-Струмски, Стефан Мутафчиев, Георги Попов, Александър Райчев, Славил..

публикувано на 22.11.22 в 16:10

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на..

публикувано на 11.11.22 в 16:00