Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сънародници от Великобритания: Слабата избирателна активност не предвещава кабинет с пълен мандат

Лондон
Снимка: pixabay

"Ниската избирателна активност в България отново облагодетелства партиите, които ни управляваха през последните 10-15 години. Те имат своя твърд електорат, който не се променя през годините и изборните резултати го показаха" – коментира в интервю за Радио България Виктория Влаховска от Рединг резултатите от предсрочния парламентарен вот на 2 октомври.

Според нея посланията, с които политиците отново поискаха доверието на избирателите, са едни и същи от година и половина насам. И все пак:

"Множеството кризи изместиха фокуса от посланията. Народът не си дава сметка, че кризата не бе създадена толкова от управляващите, а от ситуацията в световен мащаб. Навсякъде в света наблюдаваме инфлация, достигаща огромни размери, увеличаване на цените на горивата, електрическата енергия. Няма как това да не е фактор и в България и да не влияе върху резултатите от вота."

Александра Асенова

Сходно мнение по темата изрази и Александра Асенова, отговаряща за една от избирателните секции в Лондон и две в Тотнъм.

"Първите резултати, които чуваме, не говорят за старание и желание у някого да формира стабилен кабинет, който да изкара пълен мандат. Усещането е, че скоро отново ни очакват избори. Аз смятам, че победители в случая липсват, независимо кой за коя партия е гласувал."

Въпреки че ниската избирателна активност е била очаквана, тя изненадва Александра и останалите членове на комисията:

"Дори у тези, които дойдоха да гласуват, личеше, че го правят с нежелание. Не се усещаше онзи оптимизъм и надежда, че нещата ще се наредят, присъщи за изборен ден."

Виктория Влаховска

Виктория Влаховска е на мнение, че ДПС дължи високия си резултат (трета сила с 13,76%)на твърдия електорат, с който разполага движението. А „Възраждане“ (10,17%), от партия на ръба за влизане в парламента, сега успя да надмине по резултат столетницата БСП, благодарение на популистката риторика, на която залага. Тя подчертава, че това е личната ѝ гледна точка, без претенцията да бъде вещ политически анализатор или наблюдател.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Жорже Косиков

Жорже Косиков с признание за изследването на историята на бесарабските българи в Бразилия

В съботния ден, 10 декември, писателят и изследовател Жорже Косиков ще бъде удостоен с Почетния знак на президента на България за значим принос в изучаването и съхраняването на историята на имиграцията на бесарабските българи в Бразилия. Косиков е родом..

публикувано на 10.12.22 в 07:15
Коледен базар във Виена

Първият български коледен базар във Виена подкрепя социални каузи

Едва ли другаде в Европа Коледата е по-разточителна, по-пъстра и по-вкусна! Дойде ли краят на годината, Виена грейва с хилядите светлинки на украсените си паркове и градини, а из града се понася дъх на канела, медени сладки, карамелизирани..

публикувано на 09.12.22 в 11:35

Българчетата в Бразилия посрещат Коледата със занимателна работилница

Коледните и новогодишните празници са очаквани с голяма радост от децата по цял свят. С нетърпение отброяват дните и българчетата в далечна Бразилия. За тях купонът, типично по бразилски, ще започне пищно и от рано – още на 10 декември от 10.00 ч...

публикувано на 07.12.22 в 11:50