Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Много добър сезон за улов на паламуд отчитат по южното ни Черноморие

Снимка: архив

Изключително добър улов отчитат риболовците, които всеки ден вадят едър паламуд от морето на юг от Бургас. За разлика от предходни години през тази няма сафрид.

"В момента има само паламуд, той е хубав, време му е. Може да се каже, че е силен сезонът" – посочва Йордан Каракашев от рибарска кооперация "Ахтопол".

Този вид пасажна риба е много ценен за стопанския ни риболов и идва в родни води през есента. Цената на килограм паламуд не е променяна от години и е от 5 до 8 лв., ако се купи от пристанището. Рибата обаче ще стане непродаваема ако се добави и цената на тока за съхранението ѝ, както и горивото на корабите и моторните лодки на рибарите – изразява притесненията си риболовецът пред БНР Бургас:

"Паламудът е миграционна риба, която се появява на почти 7-годишни периоди. Миналата година се показа малко, през тази е повече, догодина може и още повече да е. Последните три-четири години я нямаше. Рибата е добра като големина, даже е по-едра от нормалното и момчетата хващат."


Водата по южното ни Черноморие все още е топла, което е добре за улова, но не може да се предвиди дали това ще се задържи дълго. Рибата следи температурата на водата, ако не ѝ хареса, че е студено или ако предвиди развалянето на времето, изведнъж ще изчезне – обяснява Каракашев и се надява поне още две седмици или месец пасажите да са в родната акватория. 

"Макар че тази година сякаш това не е най-важното – допълва той. Най-важното е цената на тока. В момента е 700 лв. за месец, може да стане 1000 лв. Никой не може да каже утре по какви цени ще се търгува електроенергията. Като ги сметнем 8 месеца до времето, в което ще се продава рибата и ако се добави тази стойност и други разходи, ДДС – тя ще стане непродаваема."

За рибарите цената не е мърдала нито по време на Covid, нито заради скъпия ток. И ако на пристанището килограм се търгува от 5 до 8 лева, то в магазините паламудът стига и до 10-15 лв.

Въпреки направените промени в сектор "Рибарство" дребномащабният риболов продължава да не се подпомага. Държавата не облекчава риболовците, напротив – продължават 10-12 метровите лодки да попълват три дневника за търговия и да доказват доходи. "В повечето европейски държави тези дневници отпаднаха. А тук?" – питат се заетите в бранша.

"Единственият начин да се подпомогне този сектор е да се направят модерни пристанища със съответните малки борси, какъвто е примерът и от Италия, Гърция, Румъния и Испания", допълни Каракашев. 

Репортаж на Свобода Атанасова, БНР Бургас

Снимки: БНР Бургас - архив

Още от категорията

„Българската Коледа“ обединява вече 20 години обществото ни в подкрепа на детското здравеопазване

На церемония президентската институция по валидирането на пощенско-филателно издание–марка „20 години благотворителна инициатива „Българската Коледа“ държавният глава Румен Радев удостои с грамоти Детския хор на БНР с ръководител маестра Венеция..

публикувано на 01.12.22 в 19:51

България днес – 1 декември 2022 г.

В първия ден от последния месец за годината ще поговорим за ограниченията и свободата, които може да бъдат само на една човешка ръка разстояние. Тази година хор "Мистерията на българските гласове" отбеляза 70 години от своето съществуване, а в..

публикувано на 01.12.22 в 19:00

Дневните температури остават над нулата, ще вали само на изток

В петък  минималните температури ще са от 0 до 5°, в София – около 3°. През деня ще е облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, на изток ще има слаб дъжд. Очакват се максимални температури от 3 до 8°, в столицата – 7°. По..

публикувано на 01.12.22 в 18:55