Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Поздрав за българските учители в страната и чужбина

Снимка: АБУЧ

„Колеги в България, колеги отвъд България,
сеячи на знания и борци в изпитания!
Честит да ни е Денят на Учителя!“

Това написаха от Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ по повод Международния ден на учителя, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества в над 100 държави по света.

257 са българските училища в чужбина, подпомогнати от българското Министерство на образованието и науката за учебната 2022/23 година. Но с филиалите, които много от тях имат в различни населени места, на практика училищата са много повече и във всички тях работят вдъхновени учители, които поддържат жива връзката с България и родния език на децата, живеещи извън пределите на страната ни.

"Да си учител е призвание и обществото разчита на всички Вас да възпитавате поколения, които да възпроизведат добри хора и граждани", написа министърът на образованието и науката Сашо Пенов по повод празника на учителите.

"Да работиш за децата на България е висока отговорност и мисия, която не може да се сравни с нищо друго", посочи и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, пред Мемориала на българския учител на площад "Гарибалди" в София, където празникът беше отбелязан с тържествено поднасяне на цветя.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на..

публикувано на 25.11.22 в 16:30
Снимка: Български културно-информационен център Скопие

Културно-информационният център на България в Скопие се мести в нов дом

Новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие ще бъде официално открит на 25 ноември - деня на св. Климент Охридски. Сред гостите на събитието ще са министрите на културата на България Велислав Минеков и на Северна Македония Бисера..

публикувано на 25.11.22 в 06:10

Български ресторант отвори врати в сърцето на Стара Хавана

На 17 ноември 2022 г., с подкрепата на Службата на Историка на град Хавана (la Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana), в сърцето на кубинската столица отвори врати ресторант „България“, съобщи българското посолство в кубинската столица. На..

публикувано на 24.11.22 в 15:24