Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Преодоляването на множеството предизвикателства пред Европа изисква диалог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множеството предизвикателства, преодоляването на икономическата и енергийната криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изискват обединени усилия не само от страните-членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и от разширеното европейско пространство. Това означава диалог, координация и търсене на общи решения". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Прага. Държавният ни глава е в Чехия за дискусии на тема "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, събрала ЕС и 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността. Срещата беше високо оценена от българския президент.

В рамките на форума Радев се е срещнал с турския си колега Реджеп Ердоган, с когото са обсъдили сътрудничеството в енергийната сфера и борбата с мигрантския натиск, предаде кореспондентката ни Мира Стефанова.

"Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно за България да развиваме своите отношения в енергийната сфера. Засега единственият сигурен газ с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Също така важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери на техните терминали за втечнен газ. Знаете, че България много закъсня с осигуряването на тези слотове. Това трябваше да стане още пролетта", заяви Радев.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30