Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите от ЕС обсъждат войната в Украйна

Снимка: БГНЕС

Войната на Русия в Украйна, енергийната криза и икономическата ситуация обсъждат в Прага лидерите на 27-те страни от ЕС. Неформалният Съвет на общността се провежда след първото заседание в четвъртък на формата "Европейска политическа общност", който събра разнородна група от 44 държави без Беларус и Русия. По видеовръзка украинският президент Володимир Зеленски призова Европа да накаже Москва чрез увеличаване на доставките на оръжие и като даде гаранции за сигурност на Украйна в бъдеще. "Ние, лидерите на Европа, можем да станем лидери на мира. Нашата европейска политическа общност може да се превърне в европейска общност на мира", каза Зеленски.

Двудневните срещи в Прага продължават на фона на одобрения 8-ми пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Те въвеждат таван за цените на руския петрол, превозван по море за трети страни и допълнителни ограничения за морския транспорт на петрол и петролни продукти от Русия. Забранява се вноса на стомана от Русия, и износа за страната на авиационно оборудване. Спират се последните възможности за разплащане с Русия чрез биткойни и други криптовалути.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че светът рискува да се изправи пред ядрен Армагедон подобен на Карибската криза за пръв път след Студената война. На събитие за набиране на средства за Демократическата партия в Ню Йорк Байдън каза, че Путин "не се шегува", когато заплашва да използва ядрени оръжия, за да продължи инвазията си в Украйна.

Руският патриарх Кирил изпрати "циркулярно писмо за изпълнение" до всички епархии в Московска патриаршия да бъдат отправяни двудневни молитви за здравето на руския президент Владимир Путин. Молението е по повод 70-ия рожден ден на Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийски фестивал разказва на достъпен език за новите научни открития

120 учени от България и 10 страни по света ще вземат участие в Софийския фестивал на науката. Форумът се открива днес и ще продължи до 12 май в столичния София Тех Парк. Организаторите съобщават, че сред гостите с международно признание, които..

публикувано на 09.05.24 в 07:10

Концерти, видео-мапинг и тържествени церемонии по повод Деня на Европа в България

Отбелязването на Деня на Европа на 9 май започва през 1986 година. Решението за обявяването му е взето на  срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано на 28-29 юни 1985. За да сложат край на множеството междуособици в Европа,..

публикувано на 09.05.24 в 06:05

Очакват се значими валежи в 10 области в Западна България

В четвъртък, 9 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е облачно и дъждовно. По-значителни валежи се очакват на запад. Максималните температури през деня ще се понижават и ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 08.05.24 в 20:05