Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гимназисти спечелиха 4 медала от олимпиада по физика

Снимка: mon.bg

Българските ученици се представиха блестящо на Балканската олимпиада по физика. Те спечелиха два златни и два сребърни медала на състезание с 56 участници от 9 балкански и 5 гостуващи държави.

Олимпиадата се проведе онлайн от 7 до 9 октомври, като виртуален домакин беше Кипър, съобщи Министерството на образованието и науката.

Златните медали спечелиха Маргулан Исмолдаев от Математическата гимназия във Варна и Георги Костадинов от Природо-математическата гимназия в Бургас. 

Сребърните отличия взеха Румен Димитров от Софийската математическа гимназия и Гео Калфов от Първа частна математическа гимназия. Техен ръководител е Мая Жекова от Физически факултет на Софийски университет. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Видински митрополит Даниил

Даниил се нарича новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14