Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският износ за САЩ бележи ръст от над 50%

Министърът на икономиката Никола Стоянов на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”
Снимка: БГНЕС

През 2021 година българският износ за САЩ бележи ръст от над 50% и възлиза на близо 1 млрд. щ. д. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов по време на откриването на Международна конференция „EXPLORE U.S.”.

„Америка е един от най-конкурентите пазари в света. Фактът, че наши компании бележат подобен впечатляващ ръст в експорта е показателен за качеството на продукцията ни“, подчерта Стоянов. По думите му двустранния стокообмен за 2021 г. възлиза на 1,3 млрд. щ.д. и продължава да расте през 2022 г.

Хиляди българи живеят и работят в САЩ, а американски компании осигуряват около 30 000 работни места в българската икономика, посочи министърът. Според проучване на AmCham, САЩ са в топ 6 на чуждестранния бизнес в страната ни, съсредоточени в сектори с висока добавена стойност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14